Tak tenhle dort stojí za to.
Stojí za tu námahu, stojí za investici do kvalitních surovin. Má tři vrstvy-lehký,
vláčný, kakaový korpus, nadýchaný arašídový krém a nahoře smetanu
s čokoládou, která to celé chuťově vyvažuje a dort tak tvoří dokonalý
celek. Povedl se mi napoprvé a snědený byl ještě ten den. Jo a je od Jitky. Od
Jitky Herůfkové, což je asi dostatečný důvod upéct jej co nejdřív J.
Ingredience (na dortovou formu o
velikosti 25-28 cm)
Kakaový korpus:
160 g hladké mouky
12 g prášku do pečiva
250 g třtinového cukru
50 g kakaa
2 vejce
340 g kefíru
50 g řepkového nebo
slunečnicového oleje
Arašídový krém:
500 g mascarpone
175 g arašídového másla
100 g moučkového cukru
Smetanový krém:
200 g tučné zakysané smetany (13%-18%)
200 g mléčné čokolády
Postup
Troubu předehřejte na 180 °C.
V jedné míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva.
V druhé míse smíchejte vejce, kefír a olej (množství kefíru a oleje odvažte na váze). Suché přísady přidávejte po
částech do vaječné směsi a promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto nalijte do
pečícím papírem vyložené formy a pečte 30 min. Po této době zkuste špejlový
trik, špejle by měla být čistá. Korpus nechte na mřížce úplně vychladnout. I
když je těsto kefírové, není mokré, ale vláčné.
Mascarpone vymíchejte
s arašídovým máslem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Jde to poměrně
snadno, ale záleží na konzistenci arašídového másla. Já jsem použila na radu
Jitky arašídový krém, ve kterém jsou jen arašídy a mořská sůl, a ten se
s mascarpone dobře spojil. Krém navrstvěte na korpus, až bude úplně
vychladlý.
Na čokoládový krém rozpusťte
ve vodní lázni čokoládu se smetanou. Dobře promíchejte, aby se rozpustila
všechna čokoláda, a namažte na arašídový krém. Teď už jen zbývá dort ozdobit. Podle
příležitosti, ke které jste ho vytvořili, ať už k narozeninám, či jen tak
na neděli, uhlazený čokoládový krém je hozenou rukavicí. Jak ho zdobí Jitka, se můžete podívat na
fotce. Fantazii se meze nekladou, v tomto případě na dortu kromě
čokoládového jména skončily i lanýže, které jméno zezadu podpírají. Tím nejjednodušším způsobem, kterým se nic nezkazí, jsou čokoládové hobliny a nasekané
oříšky.
Tak doufám, že jste na něj
dostali chuť a že až se do něj pustíte, budete mít z hotového dortu radost
a chuť na sladké bude zažehnána J.
Jitce za recept moc děkuji, už teď vím, že bude jeden z mých
nejoblíbenějších.
Lucka
Dort jsem ochutnala a byl výborný! A navíc fotografie přímo lákají ke snězení!Mňam.
OdpovědětVymazatTak to je důkaz, že není jen krásný, ale i dobrý :-) Děkuji :-)
OdpovědětVymazatZkusila sem a povedlo se. Sice to nevypadá tak hezky jak u tebe a taky sem tam přidala trochu víc kakaa, ale je moc dobrej :)
OdpovědětVymazat