čtvrtek 17. listopadu 2016

Čokoládovo-arašídový dort


Tak tenhle dort stojí za to. Stojí za tu námahu, stojí za investici do kvalitních surovin. Má tři vrstvy-lehký, vláčný, kakaový korpus, nadýchaný arašídový krém a nahoře smetanu s čokoládou, která to celé chuťově vyvažuje a dort tak tvoří dokonalý celek. Povedl se mi napoprvé a snědený byl ještě ten den. Jo a je od Jitky. Od Jitky Herůfkové, což je asi dostatečný důvod upéct jej co nejdřív J.


Ingredience (na dortovou formu o velikosti 25-28 cm)

Kakaový korpus:
160 g hladké mouky
12 g prášku do pečiva
250 g třtinového cukru
50 g kakaa
2 vejce
340 g kefíru
50 g řepkového nebo slunečnicového oleje

Arašídový krém:
500 g mascarpone
100 g moučkového cukru

Smetanový krém:
200 g tučné zakysané smetany (13%-18%)
200 g mléčné čokolády

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. V jedné míse smíchejte hladkou mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. V druhé míse smíchejte vejce, kefír a olej (množství kefíru a oleje odvažte na váze). Suché přísady přidávejte po částech do vaječné směsi a promíchejte, dokud se vše nespojí. Těsto nalijte do pečícím papírem vyložené formy a pečte 30 min. Po této době zkuste špejlový trik, špejle by měla být čistá. Korpus nechte na mřížce úplně vychladnout. I když je těsto kefírové, není mokré, ale vláčné. 

Mascarpone vymíchejte s arašídovým máslem a moučkovým cukrem do hladkého krému. Jde to poměrně snadno, ale záleží na konzistenci arašídového másla. Já jsem použila na radu Jitky arašídový krém, ve kterém jsou jen arašídy a mořská sůl, a ten se s mascarpone dobře spojil. Krém navrstvěte na korpus, až bude úplně vychladlý.



Na čokoládový krém rozpusťte ve vodní lázni čokoládu se smetanou. Dobře promíchejte, aby se rozpustila všechna čokoláda, a namažte na arašídový krém. Teď už jen zbývá dort ozdobit. Podle příležitosti, ke které jste ho vytvořili, ať už k narozeninám, či jen tak na neděli, uhlazený čokoládový krém je hozenou rukavicí.  Jak ho zdobí Jitka, se můžete podívat na fotce. Fantazii se meze nekladou, v tomto případě na dortu kromě čokoládového jména skončily i lanýže, které jméno zezadu podpírají. Tím nejjednodušším způsobem, kterým se nic nezkazí, jsou čokoládové hobliny a nasekané oříšky.



Tak doufám, že jste na něj dostali chuť a že až se do něj pustíte, budete mít z hotového dortu radost a chuť na sladké bude zažehnána J. Jitce za recept moc děkuji, už teď vím, že bude jeden z mých nejoblíbenějších.





Lucka

3 komentáře:

  1. Dort jsem ochutnala a byl výborný! A navíc fotografie přímo lákají ke snězení!Mňam.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak to je důkaz, že není jen krásný, ale i dobrý :-) Děkuji :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Zkusila sem a povedlo se. Sice to nevypadá tak hezky jak u tebe a taky sem tam přidala trochu víc kakaa, ale je moc dobrej :)

    OdpovědětVymazat