středa 21. prosince 2016

Zahřátí před Vánoci


Na předvánočních jarmarcích ve Strážnici jsem si koupila ve stánku u Panků jablečný a hruškový mošt. Pankovi prodávají hlavně ovocná a bylinná vína, ale také i nějaký ten mošt, který je neslazený, neředěný a šetrně pasterovaný. Neznám nikoho, komu by nechutnala čerstvě vylisovaná jablečná šťáva. Bylo mi vždycky líto, že se musel otevřený mošt v láhvi nejpozději do dvou dnů spotřebovat, (i když u nás většinou žádné skladování v ledničce neprobíhalo, vypil se vždycky na první otevření). Mým přáním bylo jablíčkové tekuté zlato uchovat na delší dobu a dopřát si horký nápoj z něj po každém promrznutí. Protože se mošt v tomto receptu zahřívá, už z něj nebudeme mít takový přísun vitamínů, jako z čerstvé šťávy, ale pochutnáme si stejně :-).


Ingredience:

600 ml jablečného moštu
500 ml vody
šťáva z jeden a půl citrónu
350 g třtinového cukru
koření (buď koření v pyramidce Kompóty a zavařeniny nebo podle vlastní chuti -viz Tipy)

Postup:

Je to velmi jednoduché, což se těsně před svátky (a teď přemýšlím, že vlastně nejen tehdy), hodí. Aby měl mošt skvělou chuť, tak se mu dá pomoci ještě kořením, které se pro lepší uvolnění aroma a silic dá na půl hodiny vařit v půl litru vody. Já jsem použila koření v pyramidce (viz Tipy), po půl hodině vaření jsem pyramidku vytáhla, a tudíž jsem výluh nemusela cedit přes sítko. Pokud použijete koření samostatně, výluh přeceďte. Nalijte do něj mošt a začněte zahřívat, kontrolujte a míchejte, na povrchu vzniká pěna. Poté přidejte cukr, zvyšte plamen a za stálého míchání nechte rozpustit. Já nechala mošt ještě pár minut povařit. Po ukončení varu nechte mošt chvíli vychladit a přidejte citronovou šťávu. Poté ještě teplou tekutinu nalijte do láhve, a nechte úplně vychladnout a uložte do lednice. Kdykoliv na něj dostanete chuť, zalijte asi 2 polévkové lžíce moštu 250 ml horké vody. V lednici vydrží 3 týdny. 

Vlevo zalitý horký mošt, vpravo ukázka množství dávkování 

🍎Do jablečného moštu se hodí vánoční koření, které chuť ještě vylepší. Už kdysi naše babičky koření do guláše či polévky balily do plátýnka, zavázaly bavlněnou nitkou a po vyvaření jen vytáhly. Pak měly jistotu, že žádný ze strávníků nerozkousne koření a nezkazí si tím tak chuť z celého oběda. Sonnentor se zřejmě tímto starým moudrem inspiroval a namíchal koření v pyramidce na polévku, ryby, zvěřinu, ale i na kompót. Inspirovala jsem se i já a zkusila jej dát do svého moštu. Volba to byla dobrá, skořice, kardamon, citrónová tráva, zázvor a hřebíček vytvořily báječnou chuťovou kombinaci.
🍎Samozřejmě můžete dát koření podle své chuti, sázka na jistotu bude hřebíček a skořice, přidat můžete i badyán nebo anýz. Pokud nebudete praktikovat "plátýnkový" trik, nezapomeňte výluh přecedit.
🍎Množství cukru a citronové šťávy si upravte podle chuti moštu, ochutnávejte jej proto v průběhu (vždy si jej zřeďte vodou, jako byste si jej už připravovali, samotný mošt je po oslazení a okyselení silný, je určený k ředění). Každý čerstvý mošt má jinou kyselost a sladkost, chuť moštů se od sebe liší díky různým odrůdám jablek.  
🍎Pokud se do výroby svého horkého moštu pustíte, vybírejte mošt z čerstvě vylisované jablečné šťávy, nikoliv z koncentrátu. Poměrně snadno sehnatelný a velmi chutný je Hostětínský mošt, který se dá sehnat i v Bille nebo téměř v každé prodejně zdravé výživy a je v biokvalitě. 


Koření v pyramidce
Ať už s moštem či bez něj vám přeji krásný, pozdně adventní, předvánoční čas :-)

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat