úterý 8. srpna 2017

Omáčka nejen k masu


Čatní (chutney) už zná dnes skoro každý, postupem času se začalo objevovat na pultech supermarketů v sekci dochucovadel, kam patří právem. Slovesný tvar čátna, od kterého ho je náš počeštěný název odvozen, znamená v hindštině být přichucován. Tak to bychom měli etymologii za sebou a teď něco k tomu, jaké by mělo čatní být, konzistence, chuť, použití. 

Je to kořeněná pochoutka indického původu, které se konzumuje podobně jako kečup či jiné sladkokyselé omáčky, to jest k masu a uzeninám, může se přidat do guláše nebo do šťávy k dušenému masu. 

🍅Vyrábí se obvykle ze směsi ovoce a zeleniny, které dozrávají ve stejném čase.
🍅Nevyrábí se z protlaku, ale z nadrobno nakrájeného nebo nastrouhaného ovoce a zeleniny.
🍅Drobné kousky zeleniny a ovoce jsou identifikovatelné v zahuštěné šťávě, není to tedy žádná, teď mi prosím odpusťte to slovo, homogenní, masa.
🍅Čím jsou plody tvrdší, tím se krájí na menší kousky, aby vařením všechny stejně změkly.
🍅Ocet, obvykle vinný nebo ovocný, se přidává až tehdy, kdy jsou plody téměř měkké.
🍅Čatní se zahušťuje odpařením vody, žádný škrob není potřeba.
🍅Když si ho uděláte doma, můžete si ho připravit přesně podle gusta, tedy hodně-málo kořeněné, hodně-málo chilli, hrát si s chutí a pak u grilu vytasit svou sklenici, nechat kolovat a strpět pokorně všechna pochvalná slova.
🍅Muž, který si udělá vlastní čatní, je dobrý muž.


Na 8 středních sklenic potřebujete:

🍅1 kg rajčat, nejlépe těch. která měla dostatečný přísun slunce a měla čas dozrát, do té chuti, které nedožene Holandsko s Polskem dohromady, ani kdyby se poskládaly
🍏1 kg letních jablek (zde platí to samé, co pro rajčata)
250 g cibule
4 stroužky česneku (opět čínský nechte tam kde je, protože je absolutně bez chuti, myslím, že kdyby ten náš český mohl, dá mu do držky)
100 ml vinného nebo ovocného octa (já dala bílý vinný)
15 g soli
25 g cukru
2 lžičky kari koření
2 lžíce plnotučné hořčice
1 lžička sušené bazalky
chilli paprička (nemusí být)




Postup:

U tohoto receptu se musí hodně krájet. Ale to je právě to, co na mě na něm tak baví, pusťte si dobrou hudbu, jestli hodláte zapojovat do hry chilli papričku, můžou to být španělské rytmy a nebo taky ne a krájejte. Vaření jako psychoterapie zde nabývá plného významu slova. Jen nůž, hudba, poctivé suroviny. Žádná práce, nezvedejte telefon, nic nevyřizujte, prostě krájejte. (Myslím, že je teď víc než zřejmé, že tento recept útočí hlavně na mužskou část populace, tak už toho nechám).




Tak teď už vážně k postupu. Rajčata zbavte slupky teplotním šokem. Na každém rajčeti udělejte nožem křížek na opačné straně, než má zeleného bubáka. Dejte si vařit do hrnce vodu, až budu vřít, rajčata do ní ponořte na 5 sekund (v sítu), vytáhněte a ihned je ponořte do studené vody, může být s ledem, ale taky nemusí, já si ji vždycky nechám 3 hodiny před přípravou nechat vychladit v lednici. Po tomto úkonu jde slupka dobře sundat. Nakrájejte na malé kousky, bubáky vyřežte a vyhoďte a kousky spolu i se šťávou, která vám vytekla během krájení, dejte do hrnce. 

Jablka oloupejte, vykrojte vady na kráse a nakrájejte nebo nastrouhejte. Já preferuji krájení, protože se mi to víc líbí, ale strouhání je zase rychlejší. Je to na vás. Přidejte do hrnce k rajčatům. Cibuli opět nakrájejte nadrobno. Česnek rovněž. Opět přidejte do hrnce k rajčatům a jablkům. Pokud použijete chilli, pokrájejte nadrobno a vhoďte do hrnce. Podlijte celou masu vodou, asi 400 ml a teď je třeba čatní dusit do měkka, trvá to asi 20 minut. Poté si vezměte šťouchadlo na brambory a několika pohyby hmotu prošťouchněte a podrťte kousky, které jsou výrazně větší, než ostatní, pokud se vám podařily takové nakrájet.

Nyní přidejte ocet, sůl, cukr a vařte (tj. odpaření vody) do husté konzistence na středním plameni. Sem tam zamíchejte. Já jsem vařila 40 minut, až bylo čatní husté zbylo v něm jen málo vody. Záleží také, jak masitá máte rajčata a jak byla jablka šťavnatá, dobu tedy upravte podle sebe. 

Přidejte koření a plnotučnou hořčici. Nechte ještě 5 minut probublat a plňte do horkou vodou vymytých sklenic. Zavřete a dejte převrácenou stranou dolů na utěrku a nechte úplně vychladnout. Tak vám čatní vydrží ve spíži bez problémů, po otevření jej skladujte v lednici. 








Já jsem si nechala jen jednu sklenici a zbytek jsem darovala, prý dobrý. Tak když budete zkoušet, nebojte se experimentovat, čatní je pro to jako stvořené😉.

Krásné grilované letní večery všem!

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat