neděle 6. srpna 2017

Studený čokoládový dezert


O tomto studeném čokoládovém dezertu Pierre Hermé v jedné ze svých knih píše, že pochází z lingvistické Země Nezemě. Jeho název v italštině znamená něco jako napůl zmrazeno, ve skutečnosti se jedná o dezert, který má pěnovou konzistenci a servíruje se zmražený, napůl zmražený, či vychlazený. Když bych jej měla popsat vlastními slovy, je to taková našlehaná zmrzlina, hotová raz dva a velmi jednoduchá. Recept jsem si kdysi opsala z kuchařky Zdeňka Pohlreicha, byl popsaný na pár řádků a v ingrediencích byla uvedená smetana, ale v postupu jsem ji nenašla, recept pro začátečníky to moc nebyl. Ale dovtípila jsem se, co s ní a jakmile semifreddo v mrazáku není, dělám další, všem moc chutná a nevyžaduje zmrzlinovač, který doma nemá každý.

Rozpisy na ingredience uvádím dva, zjistila jsem totiž, že pokud se použije čokoláda s nižším obsahem kakaové hmoty, je třeba snížit množství smetany a obráceně. Jinak se semifreddo rychle rozpouští ihned po ukrojení. I tak jej ale nenechávejte na talíři dlouho stát, přeci jen, patří do zmrzlinové rodiny :-). 


 Na semifeddo z čokolády s obsahem kakaové hmoty do 50 % potřebujete:

300 g čokolády (já dávám 200 g 45 % mléčné a 100 g 36 % nugátové)
300 ml smetany ke šlehání
4 vejce
75 g krupicového cukru
lískové oříšky (nejsou nutné)

Na semifreddo z čokolády s obsahem kakaové hmoty nad 50 % potřebujete:

250 g čokolády (já používám 72% hořkou)
400 ml smetany ke šlehání
4 vejce 
90 g krupicového cukru

ovoce na ozdobu

Postup:

Smetanu zahřejte, až se z ní bude kouřit, hlídejte, aby se nepřipálila, sejměte z plotny a vhoďte nalámanou čokoládu. Počkejte 2 minuty a vymíchejte dohladka. Vařečkou dělejte krouživé pohyby, nešlehejte metličkou. Nechejte stát při pokojové teplotě. Ještě, než začnete šlehat vejce s cukrem nad parou, připravte si mísu se studenou vodou, do které se vleze horní hrnec, vejce se musí po ušlehání zchladit.
Připravte si vodní lázeň. Vrchní hrnec vyberte takový, že kromě toho, že bude dobře držet na tom spodním, bude mít i silnější dno. Budete v něm totiž šlehat vejce a je důležité, aby se vlivem velkého tepla nesrazila, což se může v nějaké tenkostěnné nádobě a při velkém množství páry snadno stát. 
Krátce šlehejte vejce ručním mixérem, po chvíli přidejte cukr a vyšlehejte do světlé pěny, která bude mít dvojnásobný objem oproti původní vaječné hmotě. Až se tak stane, hrnec přemístěte do mísy se studenou vodou a míchejte metličkou asi 5 minut, až se vaječná pěna trochu ochladí.
Nechte ještě chvíli ve studené vodě stát, bacha ať se hrnec nepřevrhne a pak začněte pomalu a za stálého šlehání metličkou přilívat smetanu s rozpuštěnou čokoládou. Když chcete přidávat nasekané oříšky, teď je ta správná doba. Až bude hmota jednolitá, nalijte ji do potravinovou fólií vyložené formy na biskupský chlebíček. Fólií přetáhněte i vršek a dejte do mrazáku. Nejdříve za 12 hodin, ale klidně až za 24, začněte krájet na plátky. K čokoládě se hodí ovoce, ať už je mražená nebo ne, tak pokud máte nějaké po ruce, určitě semifreddo servírujte s ním. 


Krásné horké letní dny :-)

Lucka

1 komentář:

  1. Tohle bych si dovedla představit jako dessert. A k tomu nějaká luxusní zrnková káva na popíjení. To by bylo fakt něco a určitě skvělý gastronomický zážitek. A víte, co je na tom nejlepší, že si to můžete v klidu udělat doma. Zrovna tenhle recept nevypadá nějak složitě a zvládl by to snad i chlap!

    OdpovědětVymazat