středa 23. srpna 2017

Rychlý oběd



Těstoviny s omáčkou z cuket a rajčat je velmi rychlé srpnové jídlo, které voní Itálií, a je ze sezónních surovin. Na jeho ochucení stačí italské koření, běžně dostupné směsi obsahují bazalku a dobromysl (oregano). Příprava celého jídla nezabere víc jak půl hodinku, což se hodí, každý si přeci přejeme užít sluníčka co nejvíc, než na léto půjde stáří díky září. 




Ingredience pro dvě osoby

1 velká nebo 2 malé cukety
7 velkých nebo 10 menších rajčat
3 stroužky česneku
1 cibule
250 g suchých těstovin (malá kolínka nebo vřetena)
italské koření na těstoviny nebo pizzu (bazalka, oregano, libeček, tymián)
sůl
olivový olej a/nebo máslo
parmazán

Postup:

Rajčata nakrájejte na kousky velikosti sousta. Cuketu nemusíte loupat, pokud máte k dispozici mladou a menší (15-20 cm), pokud tomu tak není, oloupejte ji, aby se dobře provařila a byla měkká. Nakrájejte ji na menší kousky a nasolte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky. 

Cibuli osmahněte na olivovém oleji a kousku másla, přidejte cuketu, míchejte asi 2 minuty, poté posypte italským kořením. Přidejte prolisovaný česnek. Zasypte krájenými rajčaty a na středním plameni míchejte 5 minut. Poté zakryjte pokličkou a nechte vařit na mírném plameni 15 minut. Žádnou vodu přidávat nemusíte, zelenina se dusí ve vlastní šťávě.

Těstoviny uvařte podle návodu tak, aby byly al dente, neboli na skus (středně tvrdé). Buď těstoviny s omáčkou smíchejte, nebo ji na těstoviny navrstvěte a posypte strouhaným parmazánem. 




Dobrou, letní, srpnovou, chuť

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat