pátek 16. září 2016

Kurkumové sušenky


To jsou žluťoučké sušenky, které vrátí slunce i do zamračených dnů, kterých, doufejme, bude tento podzim co nejméně (i když to jsou ty správné podmínky pro horkou čokoládu, takže pár bych jich teda prosila). Tuhle optimistickou barvu získaly přidáním kurkumy, kterou byste našli v rodině Zázvorovitých. Stejně jako u zázvoru, se zpracovává její kořen a stejně jako u něj, tak i u kurkumy existuje spoustu argumentů, proč si ji přidat do jídla pro její fajn účinky.  Těch je tolik, že kdybych je tu všechny vypsala, už dávno byste zapomněli, cože to bylo na začátku, proto jen ty nejdůležitější. Kurkuma zlepšuje trávení, pomáhá při bolestech břicha a nadýmání, taky zlepšuje prokrvení, takže krevní sraženiny nemají šanci. V současné době se polemizuje, že kurkumin obsažený v kurkumě (to žluté barvivo), by měl pomoct při léčbě nádorových onemocnění. Takže pokud nemáte alergii na kurkumu, tak si je určitě upečte!



Nachystejte si:

240 g másla
240 g třtinového cukru
1 vejce
1 žloutek
1 polévkovou lžíci mléka
2 vrchovaté lžičky Kurkumy Latte vanilka
590 g hladké mouky + špetka soli
100 g para ořechů
100 g čokolády (já použila 70 %, ale řiďte se svými chutěmi a zásobami ve spíži)

Postup:

Na mírném ohni rozpusťte máslo a nechte 5 minut chladnout, poté přidejte cukr a šlehejte ručním šlehačem 2 minuty na středním rychlostním stupni. Cukr se nerozpustí úplně, ale částečně se spojí s máslem. V jiné misce smíchejte vejce, žloutek, mléko a kurkumu, krátce prošlehejte metličkou. Vaječnou směs přilijte k máslové a zamíchejte. Ořechy posekejte na kousky, které korespondují se současným stavem chrupu vašich příbuzných. S čokoládou proveďte to samé, ale nechte si pár pěkných kousků stranou. Střídavě do směsi zapracujte mouku, sůl, ořechy a čokoládu. Těsto poté nechte hodinu odpočinout v lednici. Po vytažení z něj dělejte kuličky o velikosti vlašského ořechu.  Do každé zabodněte ještě odložený kousek čokolády na ozdobu. Snažte se, aby měly pokud možno stejnou velikost, aby byly propečené rovnoměrně. Já jsem dělala 40 g kuličky, které jsou opravdu velké, z vypsaného množství ingrediencí mi vyšlo 35 sytých kousků. Pečte na pečícím papíře v rozehřáté troubě na 180 °C 12-17 minut, po 12. minutě už je hlídejte, každá trouba peče jinak.  Hotové jsou tehdy, když jsou zespodu světle hnědé a vršek sušenky je měkký. Nechte vychladnout na mřížce, zpevní se. Sušenky vydrží v plastové krabičce 3 dny (pokud jim to dovolíte :-) ). 

Vlevo sušenka zespodu, vpravo shora a Kurkuma Latte vanilka
Tipy:
  • Para oříšky můžete nahradit lískovými ořechy či pekanovými, dobré budou i pistácie. 
  • Pokud nechcete nebo nemůžete použít kurkumu, nahraďte ji lžící kakaa, přijdete sice o žlutou barvu, ale hnědá je taky dobrá :-)
  • Na sušenky jsem použila kurkumu, která není samostatným kořením jak ho známe, ale je smíchána spolu se skořicí, kakaem, zázvorem, vanilkou, lékořicí a černým pepřem tak, že podíl samostatné kurkumy je 54 %. Tato směs je primárně určena na přípravu tzv. Zlatého mléka, onoho Latte, které lze z této směsi připravit jejím smícháním s našlehaným horkým mlékem. Tento nápoj se pije ve východních zemích jako nápoj dlouhověkosti, takže ano, kurkuma nejen na trávení, nejen na prokrvení, na dlouhá léta, ale i na krásu, konkrétně na krásnou pleť. 

  • A když už si takové krásné sušenky upečete, nezapomeňte se o ně podělit a někomu jich pár darovat, určitě mu uděláte radost. Já jsem si na ně vyrobila malé papírové krabičky (jednoduchý návod tady). 

Už jste zkoušeli kurkumou nejen kořenit, ale také ji pít? Líbí se vám použití kurkumy do sušenek? 
Budu se těšit na všechny komentáře! :-)

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat