Na pořádnou dávku i na horší časy budete potřebovat:
600 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó
600 g brambor
1 žloutek
hladká mouka
Selské koření na brambory
nastrouhaný parmezán
40 g másla
šalvěj, bazalka, tymián
Postup:
Dýni loupat nemusíte, jen ji rozkrojte, odstraňte jadérka a nakrájejte na měsíčky. Poklaďte na olejem vymazaný plech, nebo vyložený pečícím papírem. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 200 ° C do trouby, asi 40 minut, doměkka. Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce, poté oloupejte a protlačte přes kovovou mřížku nebo nastrouhejte. Přidejte koření na brambory nebo jiné, které máte po ruce a zamíchejte. Přidejte žloutek a tolik hladké mouky, aby vám vzniklo pružné těsto. Pořádně jej posypte moukou a udělejte několik válečků, o průměru asi 3 cm. Z nich ukrajujte kolečka o tloušťce asi 1 cm a vytvarujte z nich v dlaních kuličky, které rozplácněte vidličkou. V této fázi můžete dát přebytečné množství, které nechcete ihned konzumovat,na prkýnko či jinou podložku a šup s nimi do mrazáku. Noky rozložte pěkně od sebe, aby se vám neslepily, za 4 hodiny je můžete sesypat do jednoho sáčku. Ty, na které se už těšíte, smažte v malé vrstvě oleje (já používám sezamový), asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Neměly by být tmavě hnědé ani černé, takové nikomu moc nechutnají. Po usmažení noky přendejte do pekáčku a ještě 5 minut dopékejte při 180 ° C.
Pokud noky budete chtít přelít bylinkovým máslem, rozpusťte ho a orestujte na něm bylinky. Linda s Káčou použily šalvěj, já zkusila i bazalku a tymián a také chutnaly dobře. Bylinky by měly být čerstvé, ale sušené také prokáží podobnou službu.
- Noky můžete jíst jako samostatné jídlo, jsou hodně syté, nebo přílohu k masům,
- Pokud se vám nechce k nim připravovat maso, ale přeci jen máte chuť na něco masového, usmažte si k nim kousek slaniny, nakrájenou na kostičky, kterou noky posypte.
- Selské koření na brambory obsahuje třeba rozmarýn, česnek, galgán, papriku a dobromysl v takovém poměru, že to z něj dělá skvělého parťáka k bramborám na tisíc způsobů. Pokud jej nemáte, tak jej vynechte, nebo přidejte nějakou bylinku samotnou.
Vyzkoušíte dýňové noky nebo zůstanete raději u polévky? ;-)
Lucka
Žádné komentáře:
Okomentovat