čtvrtek 20. října 2016

Dýňové noky


Dýňová sezóna je v plném proudu. Dýňová polévka k tomuto období neodmyslitelně patří, bez ní by podzim nebyl tak barevný a hřejivý. Komu se už z polévky přetáčejí panenky, nechť ji ozvláštní parmezánem, chilli, sezamem nebo zázvorem. Pokud už jste svou polévku "vytunili" na maximum, je čas na dýňové noky. Recept se objevil ve třetí sérii pořadu Herbář, takže o bezpečném průběhu přípravy se můžete ujistit zhlédnutím videa, kde to Kateřina s Lindou ukazují názorně. Noky jsou výborné, možná malinko pracnější, ale dají se udělat do zásoby, tak bylo by škoda se jim vyhnout :-). Jdeme na to!



Na pořádnou dávku i na horší časy budete potřebovat:

600 g dýňového pyré z dýně Hokkaidó
600 g brambor
1 žloutek
hladká mouka
Selské koření na brambory
nastrouhaný parmezán
40 g másla
šalvěj, bazalka, tymián

Postup:

Dýni loupat nemusíte, jen ji rozkrojte, odstraňte jadérka a nakrájejte na měsíčky. Poklaďte na olejem vymazaný plech, nebo vyložený pečícím papírem. Osolte, opepřete, pokapejte olivovým olejem a dejte péct na 200 ° C do trouby, asi 40 minut, doměkka. Mezitím si dejte vařit brambory ve slupce, poté oloupejte a protlačte přes kovovou mřížku nebo nastrouhejte. Přidejte koření na brambory nebo jiné, které máte po ruce a zamíchejte. Přidejte žloutek a tolik hladké mouky, aby vám vzniklo pružné těsto. Pořádně jej posypte moukou a udělejte několik válečků, o průměru asi 3 cm. Z nich ukrajujte kolečka o tloušťce asi 1 cm a vytvarujte z nich v dlaních kuličky, které rozplácněte vidličkou. V této fázi můžete dát přebytečné množství, které nechcete ihned konzumovat,na prkýnko či jinou podložku a šup s nimi do mrazáku. Noky rozložte pěkně od sebe, aby se vám neslepily, za 4 hodiny je můžete sesypat do jednoho sáčku. Ty, na které se už těšíte, smažte v malé vrstvě oleje (já používám sezamový), asi 2 minuty z každé strany dozlatova. Neměly by být tmavě hnědé ani černé, takové nikomu moc nechutnají. Po usmažení noky přendejte do pekáčku a ještě 5 minut dopékejte při 180 ° C.


Pokud noky budete chtít přelít bylinkovým máslem, rozpusťte ho a orestujte na něm bylinky. Linda s Káčou použily šalvěj, já zkusila i bazalku a tymián a také chutnaly dobře. Bylinky by měly být čerstvé, ale sušené také prokáží podobnou službu.



  • Noky můžete jíst jako samostatné jídlo, jsou hodně syté, nebo přílohu k masům, 
  • Pokud se vám nechce k nim připravovat maso, ale přeci jen máte chuť na něco masového, usmažte si k nim kousek slaniny, nakrájenou na kostičky, kterou noky posypte. 
  • Selské koření na brambory obsahuje třeba rozmarýn, česnek, galgán, papriku a dobromysl v takovém poměru, že to z něj dělá skvělého parťáka k bramborám na tisíc způsobů. Pokud jej nemáte, tak jej vynechte, nebo přidejte nějakou bylinku samotnou. 



Vyzkoušíte dýňové noky nebo zůstanete raději u polévky? ;-)

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat