Prohlašuji listopad za měsíc čokolády. V pět hodin odpoledne se už začíná stmívat, ráno to také nevypadá o moc líp a na mě padá melancholie té šedé, ne-zasněžené zimy. Té zimy, která začíná být v našich zeměpisných šířkách a délkách tradicí. Ale! Naštěstí existuje čokoláda. Tato tmavá hmota, kterou jsem vždycky v časech dětství dostávala velmi zřídka a za odměnu a vždycky třetinový podíl (ostatním dvěma sourozencům chutnala stejně tak), mě odjakživa fascinovala. O Vánocích jsem se těšívala na hrnec po rozpuštěné čokoládě a když na mě nevyšel, zpravidla zůstala aspoň vařečka. Od babičky jsme dostávali kočičí jazýčky. Nedávno jsem si je koupila a už nechutnají jako tehdy, možná jiná receptura nebo jsem už zmlsaná, obojí je velmi pravděpodobné. Dneska jsem nadšený čokoládový fanoušek. Obdivuji zručné cukráře (zdravím Pierre Hermého a spol.) a objevuji stále nová a nová tajemství, které čokoláda skrývá. Pokud bloumáte po Praze a máte dvě hodiny navíc a chcete se dozvědět něco o její historii, Muzeum čokolády Choco-Story je tím pravým místem.
Tady je začátek prohlídky a ve vzduchu je cítit kakao :-) |
Muzeum čokolády najdete v centru Prahy u Staroměstského náměstí. Za vstupné zaplatíte 270 Kč, studenti, děti do 15 let a senioři 199 Kč, děti do 6 let se dostanou do muzea zdarma.
Aby nám prohlídka sladce začala, po zaplacení vstupenky jsme dostali na ochutnávku dva kousky belgických truffles, U vchodu je také třeba zamknout si kabelku a veškerá příruční zavazadla do určených skřínek, to aby někdo zdejší koncept All the chocolate you can eat nevyužil po svém. Expozice začíná informacemi o prvních zmínkách o čokoládě, které jsou staré už 4000 let. V muzeu se konají v pravidelných intervalech asi 10 minutové ukázky výroby pralinek, které jsou poté rozdány přihlížejícím na ochutnání. Já si takhle přišla na mléčné pralinky plněné oříškovým krémem, které byly víc než vynikající.
![]() |
Mléčná pralinka s oříškovou náplní |
Celá expozice je prezentována prostřednictvím posterů, ke kterým je téměř vždycky názorná ukázka. Dozvěděla jsem se třeba, že kakaovník je 8-10 metrů vysoký strom, ale pěstitelé jej nechávají pro snadnější sklizeň dorůst pouze do výšky 4 metrů, samotný strom začíná plodit od 6 roku a žije 25-50 let. A taky má několik tisíc květů o velikosti 1-2 cm, ale jen z 1-3 % těchto kvítků po opylení malými tropickými muškami vyrostou plody. Na kvítek se tady můžete podívat přes zvětšovací sklíčko. Vypadají jako malinkaté orchideje a na kakaovníku vykvétají dvakrát do roka. Také si lze vyzkoušet váhu jutového pytle, ve kterém nosič zvedá suchá semena. Není to nic lehkého, pytel váží 50 kg a zvedá se stokrát za den.
![]() |
Kakaové boby různých odrůd kakaovníků |
![]() |
Květ kakaovníku |
Docela mě překvapilo, že Aztékové a Mayové kakaové boby používali jako platidlo. Byly velmi vzácné a cenné, takže když jich někdo vlastnil deset, mohl si pořídit králíka, za jeden bob bylo jedno rajče nebo pět papriček. Je tady i popsána celá historie čokolády jako nápoje, spolu se starými recepty (škoda, že nemám květ oranžovníku, jinak bych ho hned zkusila). A taky si tu přečtete, že kostkový cukr je náš, český vynález! Přišel na něj ředitel cukrovaru v Dačících, Jakub Kryštof Rad. On se totiž dřív prodával cukr ve velkých homolích a manželka pana Rada velmi často pořádala dýchánky různého typu, na kterých servírovala spoustu cukru. Jednou si při porcování zranila svou něžnou ručku a tak její manžel za několik měsíců přiběhl s cukrem ve tvaru kostky. Ještěže ženy jsou od pradávna společenské, jinak bychom se s tou homolí pachtili doteď :D.
![]() |
Cukrové homole |
V muzeu je toho k vidění tolik, že už se to pokusím shrnout jen do několika (málo) vět :-). Je tu velké množství historických šálků, ručně malovaných, vznešených a pestře zbarvených. Porcelánové bonboniéry, které si mohly dovolit jen dobře situované domácnosti a které kdysi čekaly v čajovém salonku všem na očích, až se bude servírovat dezert. A také velká spousta obalů od čokolád, takže se kouknete do minulosti, jak třeba vypadala úplně první Milka. Kromě truffles u vchodu a pralinek z ukázky, můžete ještě ochutnat pět druhů čokolád ve formě pecek, co se jich do vás vejde. Z toho jsem byla trošku zklamaná, doufala jsem, že ochutnám spoustu druhů, ale toto muzeum bylo zaměřeno spíše na historii a plno informací kolem čokolády. I tak jsem ale měla sladkého dost a byla jsem spokojená.
![]() |
Šálky na horkou čokoládu |
![]() |
Bonboniéry |
![]() |
Porcelánová bonboniéra, každý volánek pod sebou skrývá sladkost |
Návštěva muzea je krásný zážitek pro čokoládové začátečníky, kteří se rádi o čokoládě dozví něco nového. Součástí muzea je i obchod s roztodivnými čokoládovými dobrotami, jejichž ceny jsou ale poněkud vyšší, a proto si příště upečeme něco extra čokoládového, aby nám to nebylo líto :-).
Lucka
super
OdpovědětVymazatDíky :-)
OdpovědětVymazat