středa 5. dubna 2017

Co jedl ke kávě náš tatíček Masaryk


A je tu jaro! Všechno venku začíná kvést, probouzet se a my nesmíme zůstat pozadu. Vždyť to opět tak uteče, sousloví jarní únava proto na chvíli zapomeňme a hurá k plotně, ať to za chvíli voní! A dneska to teda bude vonět, to vám povím a nebude to ledajaká vůně, ale vůně prvorepubliková. Dostala jsem letos o Vánocích pod stromeček Sladkou první republiku a dárek to byl skvělý. Autorky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková si daly tu práci a sesbíraly sto let staré, ale přesto sladké recepty, které si můžeme upéct dnes i my. 
Víte, mě se tato prvorepubliková doba moc líbí. Dámy chodily krásně oblečené, pánové jim drželi dveře a hospodyně bylo povolání. A vznikaly ty nejkrásnější filmy, kterým se smějem dodnes, zvlášť, když Eva tropí hlouposti nebo když to Ducháček zařídí. Ovšem každá doba má i své stinné stránky, recepty v kuchařce vařil jen zlomek populace a zbytek se musel spokojit s nabídkou trhu ovlivněnou poválečnou nouzí a později hospodářskou krizí 30. let. Nuže, buďme vděční za to, jak se máme dnes dobře a pojďme si pochutnat "po pansku".

Receptů jsem z kuchařky upekla několik, ale hodlám se jí propéct celou. Jako zástupce jsem vybrala recept na oříškový koláč a ovesné hrudky. Tak nejprve něco k nim a v dalším článku pár vět k samotné kuchařce :-).  

Krásná Nataša Gollová s Oldřichem Novým ve filmu Eva tropí hlouposti; zdroj: csfd.cz

Připrava: 30 minut; Pečení: 20minut

Těsto:
200 g hořké čokolády
125 g másla 
3 žloutky
175 g hladké mouky
75 g mletých ořechů
150 g rybízové, malinové nebo višňové zavařeniny

Poleva:
3 bílky
100 g moučkového cukru 
2 lžíce citrónové šťávy

Postup: 

Čokoládu nalámeme na kousky, rozehřejeme ve vodní lázni a necháme mírně zchladnout. Troubu předehřejeme na 170 °C. Změklé máslo utřeme do pěny, zašleháme do něj žloutky a rozpuštěnou čokoládu a zapracujeme mouku a ořechy. Těsto rozetřeme do koláčové formy vyložené pečícím papírem, uhladíme a pečeme 15 minut v rozehřáté troubě. Ořechová těsta se rychle připalují a hořknou, nesmí se proto péct prudce. 
Mezitím vyšleháme z bílků tuhý sníh a zašleháme do něj cukr s citronovou šťávou. Upečený korpus vyjmeme z trouby, potřeme ho zavařeninou a sněhem a vrátíme do trouby ještě na 5 minut, aby sníh zezlátl a zpevnil. 

Poznámka k receptu:

Koláč chutná podobně jako novodobé brownies. Potíral se sněhem nebo pikantním cukrovým ledem, který vytvoří křupavou krustu. Na led třeme bílky s cukrem a citronovou šťávou dohladka.




Recept je doslova přepsán z kuchařky. Tady jsou mé rady k pečení koláče a samotnému receptu.

  • Koláčovou formu nevykládejte pečícím papírem, ale raději vymažte máslem, pokud jej budete péct v klasické, kulaté, vlnkované koláčové formě. Těsto v pečícím papíře hůře kopíruje vlnkovaný okraj formy. 
  • Sníh vyšlehejte opravdu do tuha. Až jej budete nanášet na koláč, nebraňte se jej nanést "3D", různé vlnky a smyčky vám po zapečení v troubě zezlátnou. 
  • Zavařeninu použijte pokud možno co nejméně tekutou, jinak vám bude z koláče po rozkrájení vytékat, pokud jej budete krájet ihned po upečení.
  • Když budete koláč vracet do trouby podruhé, již se sněhem, sledujte jej, až sníh opravdu zezlátne, mě těch 5 minut, které byly uvedeny v receptu, rozhodně nestačilo. Nechala jsem jej tam 10 minut a ještě by snesl, bála jsem se, aby se nespálil. 
  • Koláč zkonzumujte pokud možno ještě v den upečení, poté má bílkový sníh tendenci se roztékat.
  • V receptu se nespecifikuje druh ořechů, já použila lískové a byl opravdu vynikající :-). 



Příprava: 30 minut; Pečení: 30 minut

100 g másla
150 g krupicového cukru
200 g ovesných vloček
80 g rybízové zavařeniny
2 lžíce tuzemského rumu
4 lžíce kakaa holanského typu

Postup:

Polovinu másla rozehřejeme v pánvi, vmícháme 3 lžíce cukru a ovesné vločky a pražíme je zhruba 5 minut, až se rozvoní. Vsypeme je do misky a necháme mírně zchladnout. Ve volné pánvi rozehřejeme zbylé máslo a vmícháme ho spolu s rybízovou zavařeninou, zbylým cukrem, rumem a kakaem k vločkám. Troubu předehřejeme na 120 °C. Z lepivé hmoty tvoříme na plech vyložený pečícím papírem pomocí dvou lžiček menší hromádky. V předehřáté troubě je necháme vysušit, trvá to zhruba 30 minut. Vychladlé hrudky můžeme poprášit moučkovým cukrem. Uchováváme v pevně uzavíratelné nádobě. 

  


  • Z uvedeného množství mi vyšlo 45 sušenek. 
  • Pokud jej budete cukrovat, učiňte tak přímo před konzumací.

Tak ať vám to peče jako za první republiky :-).

Lucka


Žádné komentáře:

Okomentovat