úterý 11. dubna 2017


Každé jaro mám chuť vnést trochu barev nejen do šatníku, ale i do jídelníčku. Nejlépe to jde se salátem, s ním jde vykouzlit barevné a lákavé jídlo raz dva. Báječně se k němu hodí zálivka Vinaigrette. Je to ta nejjednodušší salátová zálivka, francouzský národní poklad, skvěle vyvážená směs chutí.  Jakmile si ji jednou uděláte, bude vám každý salátový list bez ní připadat nudný. Vinaigrette má už více jak 100 let, což jí ovšem pranic neubírá na její eleganci a kráse, ba naopak, často je to ta podmanivá chuť, která dělá salát ještě zajímavějším. Bez ní fajn, s ní bezkonkurenční. 

Vyplatí se "recept" naučit zpaměti, oceníte to nejen v létě u grilu, ale i kdykoliv jindy, když se budou kolem vás povalovat salátové listy jakéhokoliv druhu. Vinaigrette obsahuje v základu čtyři složky: olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř. To největší tajemství se ukrývá v kvalitě a poměru těchto surovin. Aby měla zálivka říz, ale tak akorát, aby nebyla octová příliš, či naopak bez chuti. K tomuto základu můžete přidávat další složky, nejčastěji se přidává hořčice. Tady ovšem pozor, neměla by to být ta klasická, žlutá, "hot dog mustard", ale nejlépe Dijonská, medová, či jakákoliv jiná, kvalitní hořčice s výraznou chutí.

Pokud jste již dostali chuť, tak jdeme na něj!


Na 2 obědové porce salátu budete potřebovat:

  • 200 g listů různých druhů salátu- polníček, rukola, římský salát, ledový, endivie...
  • 2 mrkve
  • hrst bílých fazolí
  • hrst fazolí mungo
  • 1 červenou cibuli

Na zálivku Vinaigrette:

  • 65 ml olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce bílého vinného octa
  • 1 polévkovou lžíci vody
  • 1 lžičku hořčice
  • 4 g soli
  • 4 g čerstvě pomletého černého nebo barevného pepře

Postup:

Oba druhy fazolí namočte přes noc ve vodě, na druhý den slijte a přidejte opět vodu a uvařte do měkka. Trvá to asi 40 - 60 min, záleží na fazolích a době, kterou stráví v namáčecí proceduře. Po půl hodině vaření zkontrolujte, aby se vám nerozvařily. Po uvaření přeceďte a nechte vychladnout. Mrkev nakrájejte na tenké nudličky, pokud máte struhadlo na julienne (to je název pro ty nudličky, ale po francouzsku), máte vyhráno. Pokud ne, tak to jde i ručně, jen je to kupodivu pracnější. Cibuli rozkrojte na půl a nakrájejte podélně na pásky, poté od sebe oddělte jednotlivé vrstvy cibule, finální tvar by měl být tenký půlměsíček. Tak zkuste, snad ho tam budete mít. Salát omyjte a zbavte vody nejlépe prostřednictvím salátové odstředivky. Pokud nemáte, tak osušte co nejpečlivěji kuchyňskou utěrkou. Nakrájejte na velikost sousta. Připravte zálivku. Všechny ingredience vyšlehejte metličkou nebo mixérem v homogenní emulzi. V míse smíchejte salát, mrkev, cibuli, fazole a přelijte zálivkou. Ihned servírujte, nejlépe s francouzskou bagetkou, ať té Francie v tom salátu není málo :-).


  • Jako každý salát chutná nejlépe čerstvý, jinak tomu není ani v tomto případě. Neskladujte jej proto déle než jeden den a zálivkou ho zalijte těsně před podáváním. Pokud si budete dělat salát do krabičky s sebou, do menší šroubovací sklenice si připravte zálivku a ještě, než ji přemístíte na salát, pořádně s ní zatřeste. Olej a ocet je emulze nikoli trvalá, ale dočasná, proto ji protřepání jen prospěje. 
  • Já jsem použila mungo fazole nikoliv naklíčené, ale vařené. Samozřejmě jsou lepší v naklíčené formě, proto, pokud budete mít klíčky, neváhejte dát do salátu fazoli v této podobě. Hezký článek o mungo napsala Markéta z blogu Kitchenette. Mungo má hráškovou chuť, salát zajímavě ozvláštní.
  • Jak už jsme psala, do zálivky se hodí kvalitní, hrubozrná, chuťově výrazná hořčice. Já jsem použila Novodvorskou, kterou vyrábí mniši z Opatství Nový Dvůr. Tato hořčice se nejvíce podobá francouzské hořčici nazývané Moutarde à l’ancienne neboli hořčice postaru. Sami bratři o ní píší: 

Tato hořčice je vyráběna řemeslnicky a v malém objemu, z vybraného hořčičného semínka, které po namočení do octa smíchaného s vodou pocházející z lesů obklopujících klášter, je rozdrceno na mlýnském kameni, provoněno medem a moravským bílým vínem. Jemně okořeněná hořčice je ručně plněna do sklenic, kde během několika týdnů dozrávání získává svoje nezaměnitelné aróma, které ji tak výrazně odlišuje od konkurenčních výrobků.



Tak a to by bylo k tomuto salátu vše. Ať už s ním, či bez něj, krásné jaro!

Lucka


Žádné komentáře:

Okomentovat