pondělí 29. května 2017

Ba-ge-ta


Světově proslulý BLT sendvič, jehož zkratka neznamená nic jiného, než kombinaci slaniny, salátu a rajčete v bílém chlebu, jsem změnila na (nejen) snídaňovou variantu se salámem Napoli a sázeným vejcem s uzenou chutí, kterou mu propůjčuje uzená sůl. To kdyby náhodou někomu ve zkouškovém období při učení venku na dece vyhládlo :-). 


Na jednu BLT bagetu:

1 kvásková bageta
3 listy ledového salátu
malou hrst rukoly
1 rajče
salám Napoli nakrájený na tenká kolečka
1 vejce
uzená sůl (nebo jiný druh vaší oblíbené soli)

Na bezvaječný majonézový dip:
50 ml mléka
100 ml slunečnicového oleje
1 lžička octa
1 stroužek česneku
pepř
sůl

Postup:
Salát umyjte, zbavte jej vody (nejlépe to jde v salátové odstředivce) a nakrájejte na pásky o velikosti sousta. Než jej budete potřebovat, uchovejte jej v lednici. Rajčeti vykrojte zelený střed a nakrájejte na kolečka o síle asi 5 mm. 

Připravte vejce. Na pánvičce nechte zpěnit 2 lžíce másla a nad pánvičkou vyklepněte vejce. Minutu jej nechte smažit a osolte uzenou solí (solí opravdu vydatně, tak stačí jen špetka). Poté rozehřátým tukem začněte postupně polévat bílek kolem žloutku. Tento krok opakujte dvakrát až třikrát za minutu, dokud není bílek tuhý. Až se tak stane, stejným způsobem polijte i žloutek. Čím více ho budete polévat, tím více se žloutek propeče. Až bude podle vašich představ, vejce sesuňte na talíř.

Ve vysoké úzké plastové nádobě vhodné ke šlehání si připravte dip. Nalijte do nádoby mléko a přidejte ocet a česnek nakrájený na plátky. Nyní začněte šlehat tyčovým mixérem a opravdu pomalu přilévejte olej, dokud jej všechen nespotřebujete. Za krátkou dobu se suroviny promění v krémovou bílou emulzi o konzistenci majonézy. Přerušte šlehání, opepřete a osolte. Ochutnejte a v případě vaší nespokojenosti přidejte ještě ocet či jiné z dochucovadel. Na závěr směs ještě krátce prošlehejte.

Bagetu rozřízněte jen podél jedné strany, rozevřete ji a 5 minut opečte v troubě při 200 °C. Po vytažení z trouby nechte bagetu mírně vychladnout a potřete každou stranu dipem. Na spodní stranu poklaďte rajčata, pěkně jedno vedle druhého, na něj navrstvěte kolečka italského salámu a na ně ledový salát s lístky rukoly. Na salátovou peřinku položte vejce a bagetu zavřete a zkonzumujte ji kvůli vejci ještě ten den. Obsah bagety můžete připravit i do tortilly. Pokud se nechcete přiklánět k polotovarům, osvědčený recept na ni najdete u Markéty




Tak ať nám to učení leze pěkně do hlavy! 

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat