úterý 11. července 2017

První malinová vlaštovka


Jahodová sezóna je báječná ale má jednu velkou nevýhodu. Vychází zrovna na zkouškové období a já ji již 4. rokem pravidelně nestíhám. Chuti jahod, které uzrály pod českým sluníčkem, které nemusely cestovat přes půl Evropy, které absolvují tu nejkratší cestu od utržení ze záhonu rovnou do pusy, tak těm se nevyrovná nic. Z důvodu už chronického nestíhání učeníse, jahody likviduji pouze výše zmíněným způsobem a péct nestíhám.
Ale s malinami je to jiné, ty už jsou později a u těch mám šanci. A ty nejsou o nic míň úžasnější než jahody, ba naopak, k čokoládě se podle mě hodí ještě víc. Jsou malinko kyselé, osvěžující, krásně barevné a chutnají snad každému. Tentokrát jsem je nespojila s čokoládou, ale vymyslela jsem recept z kategorie fingerfood, kde je malina zkombinovaná se sladkou sněhovou pusinkou. 
Tento recept jsem vymyslela na místní vesnickou soutěž pro pečení amatérských "cukrářek". Přiznám se rovnou. Vyhrály to ořechové rohlíčky. Ale nutno říci, že porota se skládala z místních starších obyvatel, kteří dají na tradiční cukroví. Já proti tradicím nic nemám, spíš naopak, fandím jim. Dokud se budou péct dobré ořechové rohlíčky, tak to s námi nemůže jít z kopce. Pokud je sem tam zajíme těmito pusinkami, tak už vůbec ne. Tak nejen pro ty, kteří mi přišli říct, že jim chutnaly, tady je recept.


Na 45 pusinek o průměru 6-7 cm budete potřebovat:

6 bílků
105 g krupicového cukru
360 g moučkového cukru

Na malinové mascarpone:

500 g mascarpone
130 g malin (mražených nebo čerstvých)
1 g agaru

Postup:

Připravte si vodní lázeň. Do jednoho hrnce nalijte vodu a to takové množství, že když na něj posadíte hrnec druhý, nebude se vody dotýkat a nebude mít mokré dno. Do hrnce nebo mísy dejte bílky a ručním šlehačem z nich ušlehejte sníh. Až bude polotuhé konzistence, zašlehejte krupicový cukr, klidně najednou. Šlehejte ještě chvíli, až se cukr rozpustí. Poté posaďte na hrnec, ve kterém se vám zatím zahřívá voda a šlehejte bílky nad parou za postupného přidávání moučkového cukru. Přidávejte jej po lžicích a postupně každou zašlehejte. Sníh se bude měnit, začne mít táhlou, "žužu" konzistenci a na konci šlehání by měl být lesklý a hezky držet špičku. To znamená, že když šlehač se sněhu vytáhnete a a dáte do vertikální polohy, špičky sněhu se ohnou jen minimálně. Trvá to asi 15 minut, čím větší dávka (větší množství bílků), tím víc se nadřete, než se směs změní ve výše popsanou podobu.

Hmotu přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou (já mám nejradši plastový cukrářský sáček, který bývá dostatečně dlouhý a dobře se s ním manipuluje, dá se koupit v cukrářských potřebách) a nanášejte hmotu krouživým pohybem na pečícím papírem vyložený plech. Teplotní roztažnost pusinek je nulová, jak je nanesete, tak je i za hodinu vytáhnete, tak je můžete dávat pěkně jednu vedle druhé. Pečte je při 100 °C hodinu. Hotová pusinka se snadno odlepí od pečícího papíru. Nechte je vychladnout.

Mezitím, co se pečou pusinky, můžete si připravit krém. Mascarpone vyndejte z ledničky a promíchejte. Nepoužívejte žádný elektrický přístroj, mascarpone zamíchejte ručně a poté opět vraťte do lednice zpět. Do hrnce se silnějším dnem navažte maliny a cukr. Začněte zahřívat na středním plameni, sem tam zamíchejte. Když bude ovoce už rozpuštěné, přidejte agar a nechte to aspoň 5 minut probublat. Toto je důležitý krok, sic pak agar nebude plnit svou funkci. Směs sundejte z plotny a tyčovým mixérem krátce promixujte v hladkou směs. Mascarpone vytáhněte z lednice a malinovou omáčku nechte 5-10 minut za občasného míchání mírně vychladnout. Poté vezměte lžíci nebo příborový nůž a malinovou omáčku natřete v tenké vrstvě na vnitřní stranu igelitového zdobícího sáčku. Nemusí to být po celé ploše, mohou to být jen různě široké pásky. Do pytlíku dejte i mascarpone a pořádně zatočte, abyste neměli malinovou stěnu. Krémem nazdobte pusinky, ozdobte čerstvou malinou a případně mátou. Bohužel nemám odzkoušeno, jak dlouho pusinka vydrží v lednici, poněvadž jsem ani jedinou nezachránila do druhého dne. Tak jestli je ukuchtíte doma a nějaká zbude, určitě mi dejte vědět!




  • Pokud vám recept nápadně připomíná Pavlovu, nemýlíte se. Krém ovšem není šlehačkový, ale mascarpone lépe drží a můžete si tedy dovolit mít pusinky i delší dobu mimo lednici. Navíc jej i částečně fixuje malinová omáčka, ve které je rozpuštěn agar. 
  • Samotné mascarpone neslaďte. Pusinka je sama o sobě sladká dost, do malin je přidáno také trochu cukru, takže pusinka je chuťově vyvážená.
Tak pokud je budete zkoušet, určitě dejte vědět, jak se povedly :-).

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat