úterý 19. září 2017

Citrón a čokoláda


Tak a máme tu září a s ním jeden recept ve žluté, svěží barvě. Tyto malé dortíčky nejsou vůbec tak složité, jak vypadají a aby se nezalekl opravdu nikdo, rozepsala jsem recept přehledně krok za krokem. Kdyby vás ještě napadali nějaké otázky, klidně se ozvěte, ať už tady, nebo na můj facebook, společnými silami je dozajista upečeme :-). 

Čokoládový cupcake s čokoládovým krémem je hned po nášlapné mině a ručním granátu ta nejhorší zbraň. Své milé, kteří jedí to, co upeču, nikdy nezabíjím tímto způsobem. Nemám ráda sladkosti přeslazené, nebo naopak málo sladké, olejovité nebo "herovité" chuti, s nic neříkajícím potenciálem. Takových už tu bylo a každý, kdo rád peče nebo vaří, tak se snaží o dokonalé sladění chutí, aby v tom daném jídle bylo všeho tak akorát. 

Nic mě nebaví tolik, jako vymýšlení nových receptů, co s čím, aby to dávalo smysl, aby to byla bomba, abych u toho nestrávila hromadu času, (což stejně vždycky strávím, protože to jinak nejde 😀) a aby to bylo prostě...prostě skvělé, delikátní, úžasné, famózní a ano, to já sama a ne, nikdo mi nepomáhal a ano, i dnes slečny, děvčata a paní umí péct a nejen to. 

Na ten krém jsem neskutečně pyšná, sice v něm není žádná věda, ale je dokonalý a to právě tím, že je akorát. Hezky drží, má krásnou, přírodní! žlutou barvu, velmi dobře se s sním pracuje a to už by k jeho chvále mělo stačit. Klidně s ním můžete naplnit čokoládový dort a klidně i obmazat celý dokola, skloubit ho s borůvkou nebo taky s něčím úplně jiným, pohrát si s výsledným vzhledem a zahnat splín podzimních upršených dnů. P.S.: S tou žlutou to jde velmi snadno. P.S. č.2: Když ho budete chtít krásně žlutý, nepoužívejte třtinový cukr.



Na 16 cupcakes potřebujete:

Těsto:

35 g kakaa
200 ml vařící vody
90 g polohrubé mouky
85 g hladké mouky
špetka soli
113 g másla (pokojové teploty)
200 g cukru krystal
2 vejce
na špičku nože vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu

Krém:

500 g mascarpone (nejlépe z Lidlu, mám s ním nejlepší zkušenosti)
2 žloutky
šťáva z jednoho většího citrónu 
25 g másla
40 g cukru krystal




Postup: 

TĚSTO

Recept na těsto mám od Verči, je téměř totožné až na pár upravených drobností. Tak směle do toho.

1.) Nejprve si dejte vařit vodu v konvici, jakmile bude vřít, zalijte jí kakao a rozmíchejte směs vidličkou dohladka. Mám menší množství kakaa, než použila Verča, protože cupcakes nejsou potom takové až skoro černé a zdá se mi, že nejsou ani tolik hutné. 

2.) Mezitím, než kakao vychladne, můžete dál připravovat těsto, ono to akorát tak časově vyjde, že až budete mít vyšleháno, tak kakao přijde na řadu. Máslo vyšlehejte pomocí ručního šlehače či robotu do pěny, to znamená, že máslo zvětší svůj objem a změní barvu-mírně zesvětlá. 

3.) Poté přidejte cukr a šlehejte asi 2 minuty, aby směs byla konzistentní a cukr byl zapracovaný do másla. Přidejte vejce, lepší je dávat je postupně a každé vejce zvlášť zašlehat. Přidejte vanilku nebo extrakt.

4.) V míse vedle si smíchejte obě mouky, sůl a prášek do pečiva. 

5.) Přidejte sypkou směs k máslové směsi, a šlehejte jen do té doby, než se vše spojí. V této fázi já mixér už pokládám a vařečkou postupně zapracuji tekutou kakaovou směs, ale klidně ji můžete přidávat za postupného šlehání, ale po částech, pevnější část těsta se spojí s tekutou kakaovou směsí, ale chce to chvilinku čas. Je tedy lepší ji tam zapracovat postupně. 

6.) Až je hmota jednolitá, plňte ji do papírových košíčků o něco více než do dvou třetin. Nejlepší je mít košíčky umístěné zároveň v plechu na cupcakes, princip tři košíčky v jednom, ale bez plechu, u většiny papírových košíčků úplně nefunguje. Skoro vždycky nedrží hezký tvar a jsou rozpláclé, protože košíčky neudrží váhu těsta předtím, než se dostane do trouby. Pokud tedy budete péct cupcakes častěji, plech je dobrá investice.

7.) Dortíky pečte 18-19 minut při 190 °C v rozehřáté troubě (dejte je o jedno patro níž, než doprostřed). O tom, zda jsou hotové, se přesvědčte špejlí, musí vyjít čistá a cupcake na povrchu po zmáčknutí mírně pruží. 

8.) Nechte je vychladnout 20 minut v plechu, nevytahujte je hned po upečení z důlků plechu, jsou velmi horké a křehké. Za 20 minut je vytáhněte a než vychladnou úplně, připravte si krém.




KRÉM

Krém není nic jiného, než mascarpone smícháné s lemon curd, který je všeobecně známý jako citrónový krém.

1.) Mascarpone vytáhněte z lednice a dejte do misky, odložte na kuchyňskou linku.

2.) Žloutky, citronovou šťávu, cukr a máslo dejte do hrnce, ale ještě předtím se ujistěte, zda tento hrnec pasuje na nějaký jiný, budete totiž potřebovat vodní lázeň. To znamená, že spodní hrnec naplníte vodou tak, aby si vodní hladiny nedotýkal hrnec nad ním, ale zase aby jí nebylo tak málo, že by krém neměl šanci zhoustnout. 

3.) Oba hrnce dejte na plotnu a zapněte nejvyšší výkon. Jakmile se voda ve spodním hrnci začne vařit, sem tam směs zamíchejte. Máslo se postupně rozpustí, cukr se taky rozpustí a výsledkem by měl být hladký krém, který má viditelně hustou konzistenci. Trvá to asi 10 minut. Pokud se vám zdá, že je to příliš dlouho, dolijte vařící vodu do spodního hrnce, pak už by to mělo jít rychleji.

4.) Až je krém hotový, vlijte si jej do hlubokého talíře, aby zaujal co největší plochu a mohl rychleji vychladnout. 

5.) Až bude na dotek vlažný, vezměte si misku s mascarpone a citronový krém do něj postupně zapracujte, já to dělám stěrkou, jde to s ní velmi dobře. Nedoporučuju používat mixér, na mascarpone se nemůže tak hr, mohlo by se srazit, pak by krém nebyl ani hladký, ani dobrý. Krém ochutnejte, pokud máte radši kyselejší chutě, můžete ještě do krému přidat trochu vymačkané šťávy z citronu a šťávu do krému zapracovat, nebojte se, bude držet dobře i tak. 

6.) Až jej budete mít hladký, krásný a žlutý, dejte jej na 35-40 min do lednice, a sem tam zkontrolujte konzistenci, bude tuhnout, ale nemůže být ztuhlý moc, aby se s ním dobře zdobilo. Až je konzistence pevnější a krém poměrně dobře drží na stěrce/lžíci, můžete jím zdobit.

7.) Vezměte si cukrářský sáček s pěknou zdobící špičkou a na každý cupcake naneste poctivou dávku krému, je ho dost, vyjde na všechny. Pokud byste nevěděli, jak na to, tady je na zdobení hezké video
Já jsem nakonec cupcakes posypala Sílou květů, které je spolu s Všechno nejmilejší, mé nejoblíbenější sladké koření. 

8.) Krém je trvanlivý, dortíky 2-3 dny vydrží, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé.



Tak a to je všechno. Snad je recept dostatečně srozumitelný, pokud ne, dejte mi vědět :-).

Lucka

2 komentáře: