pondělí 26. února 2018

Polévka I.


První recept v roce 2018, a zrovna krémová bramboračka? Na první pohled nic moc. I přesto, že se jedná o polívku, která není zrovna součástí každodenních uspěchaných obědů, kdy někteří z nás mají čas jen na nějakou minutku, natož na polévku. Tato polévka a nejen tato (v brzké době se různých polévek na blogu objeví víc), je pro mě typické únorové zahřívadlo, ať už dopolední, to většinou sobotní, či nedělní, nebo všednodenní večerní. Tahle polévka má výraznou chuť a to je pro mě kromě konzistence, jeden z nejpodstatnějších nároků na (krémovou) polévku.

Před nějakou dobou jsem měla zeleninový krém v rámci poledního menu v restauraci Sklizeno. Těšila jsem se, čekala jsem bohatou zeleninovou chuť. Nic takového se nekonalo, barva byla, konzistence jakž takž taky, ale ta chuť, tu by pohledal. V tomto receptu vám ukážu, že krémová polévka z jakékoliv kořenové zeleniny může chutnat skvěle, i když nemáte zrovna po ruce vývar, který je v drtivé většině podstatnou součástí těchto polévek.



Na 4 porce polévky potřebujete:

1 lžíce másla
1 lžíce olivového oleje
1 střední cibuli
1 jarní cibulku
1 lžička Polévkového koření
6-7 středních brambor
1 větší mrkev
0,5 l zeleninového vývaru (pokud nemáte, nevadí, čtěte dál)
100 ml smetany ke šlehání

Na dokončení:

zakysaná smetana (1 lžíce na porci)
(nejlépe čerstvě namletý) barevný pepř

Na bylinkové krutonky:

1 lžíce másla
1 rohlík nebo bílá bageta, klidně starší než 1-2 dny
1 lžička Bylinkového koření na pomazánky


Postup:

Cibuli nakrájejte nadrobno, z jarní cibulky si odkrojte bílou část, kterou taktéž nakrájejte a tu zelenou schovejte třeba do pomazánky. Oškrábejte brambory a nakrájejte na kostky, mrkev stejně. Na lžíci másla a olivového oleje, opečte cibuli i cibulku, na středním plameni. Nespěchejte, až to bude všechno hezky vonět, přidejte lžičku Polévkového koření, pokud máte. Opět nechte smažit, tak 3 minuty. Přidejte brambory a mrkev. A teď to důležité: smažení zeleniny (neplatí pro brokolici a hrášek) je velmi podstatný krok pro chuť polévky. Když to tam jen tak hodíte, trochu zamícháte a zalijete vodou nebo vývarem a konec, tak to nemusí dopadnout úplně delikatesně. Je třeba zeleninu smažit nějakou dobu a pak už vám nemusí být až tak líto, že ten vývar zrovna nemáte. 

Dejte tomu čas, na středním plameni za občasného míchání (asi jednou za minutu), smažte zeleninu 10-12 minut. Nebojte se, na středním plameni se nespálí a když budete pravidelně promíchávat a odlepovat zeleninu od stěn hrnce, tak to dobře dopadne. Já vím, není to rychlovka, ale každý, kdo vaří rád, tak určitě ví, že když chce dobrý výsledek, musí něco pro něj obětovat, v případě této polévky je to čas při smažení. Když to vydržíte, zalijte klidně horkou vodou nebo vývarem, tak, aby byl asi 1 cm vody/vývaru nad zeleninou. Nechte mírně vařit asi 25 min. Po 25 minutách sejměte z plotny a promixujte tyčovým mixérem. Přidejte 100 ml smetany ke šlehání. Pokud se vám zdá v této fázi polévka moc hustá (neměla by, ale kdyby ano, přidejte ještě trochu smetany). Promíchejte a nechte pod pokličkou odpočinout, než ji budete servírovat.

Nakrájejte pečivo ostrým nožem na kostičky. 1 lžíci másla rozpusťte v menším kastrůlku a přidejte Bylinkové koření, 2 minuty nechte smažit a přidejte pečivo. Stáhněte na mírný plamen a za občasného míchání prohřívejte pečivo aby bylo ve výsledku, jak říkají naši bratia, chrumkavé, neboli ponašemu křupavé.

Polévku podávejte s lžící zakysané smetany, čerstvě namletým pepřem a bylinkovými krutonky.







  • 🌾 Pokud jste zvyklý přidávat namísto vývaru vodu s bujónem, a nechcete se této alternativy vzdát, přeci jen existuje varianta, s kterou se dá s přimhouřením oka dodat polévce důstojnou chuť. Namísto bujónu ve tvaru třesoucích se kostiček, i přesto, že vám na obale slibují "poctivou chuť bez éček", s glutamátem, který ale opravdu není ani dobrý, ani zdravý, sáhněte po "vývaru" v dm drogérii (na další fotce). Stojí kolem 70 Kč, ale není v něm kromě mořské soli, třtinového cukru, cibule, pórku, bylinek, sušené mrkve a celeru a podobné zeleniny nic, nad čím by se vám měly protočit panenky. Přidává se 1 lžíce na 0,5 l vody. Zkoušela jsem to s ním i bez něj, s ním byla chuť ještě o něco málo výraznější, ale dala jsem jen jednu lžičku.
  •  🌾 Já jsem nějakou souhrou náhod přišla na to, že krutonky smažené na koření do pomazánky chutnají skvěle. Předpokládám, že toto koření mít doma spíš nebudete, krutonky můžete samozřejmě usmažit i bez něj. A nebo zkuste nějakou jinou kořenící směs, když nebude grilovací, mělo by to fungovat :-).


Úplně nahoře Polévkové koření, vlevo pod ním Bylinkové koření do pomazánek a vpravo sypká směs "zeleninového vývaru" z dm drogerie

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat