neděle 25. března 2018

Rychle, zdravě, sytě


Těstovina a luštěnina? Ať už si o tom budete myslet cokoliv, prosím uvařte si to a do týdne si to zopakujete, to vám garantuju. Špagetám s kečupem už odzvonilo a pokud kečup na ně nedáváte už dávno, určitě si rádi odskočíte ke špagetám v jiném stylu. 

Pro mě je tento recept tím nejlepším příkladem jednoduchého, rychlého, kupodivu dost sytého, nápaditého, chuťově překvapujícího a nakonec i dost zdravého, jídla. Červená čočka je celkem milá surovina, nemusíte ji namáčet dopředu  jak tu hnědou, stačí ji krátce osmažit a má výbornou chuť. Spolu s citrónem a kořením s ní vykouzlíte báječnou omáčku, ve které se špagety nebudou koupat, ale budou jí hedvábně obaleny. Pokud budete toto jídlo vařit i pro chlapa, tak mu k tomu dejte sušenou šunku, jinak to do něj asi nedostanete, protože...no protože prostě čočka. Jestli rádi zkoušíte něco nového a máte půl hodiny čas a máte hlad a taky červenou čočku ve špajzce (pokud ne, tak se po ní podívejte v nejbližším obchodem se zdravou výživou), tak se do toho pusťte. 


Pro dvě osoby potřebujete:

75 g červené čočky
1 menší cibuli
1 polévkovou lžíci másla
200 ml smetany ke šlehání (33 %)
polovinu menšího citrónu
koření Tabouleh na salát
barevný pepř
2-3 plátky sušené šunky (nemusí být)
200 g špaget

Postup:

Nejdřív si uvařte omáčku. Protože omáčka vždycky čeká na těstoviny, nikdy ne obráceně. Cibuli si nakrájejte nadrobno. V menším kastrůlku rozehřejte lžíci másla a cibulku na ní osmahněte, až bude hezky vonět. Přidejte čočku, opékejte 1-2 minuty a stále míchejte a odlepujte čočku ze dna hrnce. Zalijte ji smetanou a přidejte šťávu z půlky citrónu. Pokud se bojíte vymačkat celou půlku, zkuste nejprve jen půlku z půlky :) a ochutnejte. Já jsem vymačkala celou polovinu citrónu, výsledná chuť je svěží a vyvážená. Přidejte 1 vrchovatou lžičku koření. Tabouleh obsahuje mátu, citronovou kůru, rajčata a česnek a hezky se k tomuto jídlu hodí. Pokud jej nemáte, okořeňte podle vlastní chuti a momentálního stavu vaší kořenící poličky :). Omáčku povařte 5 minut, nebo dokud viditelně nezhoustne a stále ji míchejte. Poté ji sejměte z plotny a přikryjte pokličkou.

Špagety uvařte podle návodu na obalu, každé těstoviny se vaří trochu jinak, ale to je naprosto triviální záležitost, to zvládnete levou zadní i půlnoci :).
Uvařené špagety smíchejte s omáčkou (v hrnci, kde se vařili špagety) a v sezóně ozdobte lístky máty nebo meduňky a dvěma plátky citrónu, opepřete čerstvě mletým pepřem. Můžete přidat i 2-3 plátky sušené šunky.

Tabouleh-koření na salát

Omáčka s červenou čočkou


Dobrou chuť 🍴

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat