pátek 27. července 2018

Salát, který stojí za vyzkoušení


Můj Caesar salát

Tak už máme půlku léta pryč a já mám pro vás tip na letní obědy, večeře (ve dvou) a možná i snídaně. Představuji vám recept na můj nejmilovanější salát, který jsem ladila tak dlouho, až je k nerozeznání od Caesaru, který jsem si vždycky dávala v brněnské Havaně za 115,- a nikdy ho nevyměnila za žádný steak, vždycky se z něho přejedla tak, že jsem se sotva vykoulila z restaurace, ale blažený úsměv na rtech mi zůstal ještě dlouho poté. Jmenuje se Můj, protože s tím opravdovým Caesarem má opravdu pramálo společného, ale je prostě dokonalý. Neobsahuje sice ani slaninu, ani vejce, ale i tak mu absolutně nic nechybí. Takže co v něm najdete? Kuřecí prso-nikde ne mražené, okořeněné voňavým a čerstvým kořením, opečené na grilovací pánvičce či na samotném grilu, křehké a šťavnaté. Dále ledový salát, mě bohatě ke štěstí stačí jen on, ale kombinace různých salátů jemu podobných je samozřejmě možná-umytý a vysušený v salátové odstředivce, křehký a křupavý, posléze moje krutonky, které jsou prostě úžasné, a konečně nejdokonalejší dresink. Ten jsem ladila hodně dlouho. Začínala jsem s hledáním dresinků v obchodě, protože mi vždycky ty mé přišly málo chuťově výrazné, nedokázala jsem najít tu správnou chuťovou kombinaci všeho. Od těch levnějších dresinků až po dresinky od Jamieho a Tesco Finest jsem se dopracovala k tomu svému, nesporně levnějšímu, bez jakékoli pachuti, vždy čerstvého a hlavně chuťově absolutně vyváženého. Ten dresink si zapište za uši, protože se vám bude nesporně hodit i jindy. A klidně ho tuňte dál, protože k tomu přece recepty jsou, udělejte si z toho ten SVŮJ dresink. Mám ráda jídla, která mě ohromí svou chutí, která nejsou mdlá, která jsou správně! okořeněná, která...no zkrátka symfonie chutí, která dohromady tvoří úžasnou skladbu. No tak už jsem to asi vychválila dost, tak už pojďme na to! 


Ingredience pro dvě osoby (velký obědový salát pro každého)

1 ledový salát (nebo mix salátů: ledový, endivie, radicchio..)
2 kusy kuřecích prsou v čerstvé,nikoliv mražené podobě
1 rohlík nebo světlá bageta 

koření na maso (já použila toto, které je naprosto perfektní, pokud ale nemáte, nenahrazujte grilovacím kořením, které většinou obsahuje papriku, ale okořeňte tymiánem nebo rozmarýnem a pepřem)
koření na krutonky (mám nejradši Energii, můžete nahradit svým oblíbeným kořením nebo bazalkou, rozmarýnem, sušeným česnekem, špetkou chilli...)

Dresink

3 lžičky kvalitní majonézy
2 lžičky 16 % zakysané smetany (mám radši tučnější, ale dejte jakou seženete, musí být ovšem zakysaná)
1 lžička olivového oleje
čerstvě namletý barevný pepř (podle chuti)
3 filety z ančoviček
pár kapek šťávy z citrónu (3-5) podle chuti

parmazán

Postup

Salát umyjte pod studenou vodou, natrhejte na menší kusy a dejte vysušit do dýmyslného zařízení jménem salátová odstředivka. Tento krok je naprosto nezbytnou prevencí k tomu, abyste po snězení salátu nenašli v talíři dresink zředěný značným množstvím vody. Milovníci salátu by měli určitě tuto věc vlastnit, v Ikei stojí kolem 100 Kč, ale popravdě je k nezaplacení.

Salát vysušený v odstředivce nakrájejte nožem na velikost sousta. Dejte jej do mísy, zadělejte potravinovou fólii, nebo to krabičky a přikryjte víkem. 

Připravte maso. Omyjte jej pod tekoucí vodou, osušte papírovou utěrkou. Osolte. Okořeňte. V pánvičce rozpalte olivový olej a kuřecí prsa na něm opečte dozlatova. Pokud jsou kuřecí prsa moc vysoká, což většinou bývají, rozřežte je ostrým nožem v polovině výšky, dostanete tak celkem 4 kusy masa. Takto se opečou rovnoměrně. Já je vždy nechám 2 minuty na jedné straně,obrátím, tam také tak a ještě poté vrátím na stranu první, na kratší dobu, asi 1 minutu. 
Sundejte z pánve a nenechejte vychladnout, překryjte jej např. víkem nebo lehce alobalem. 

Opečte krutonky. Na lžíci másla nechejte opéct 1 minutu koření, poté přisypte nakrájený rohlík či jiné bílé pečivo, zamíchejte, stáhněte teplotu a na mírném plameni nechejte opékat, měly by být křupavé.

Na dresink smíchejte majonézu, smetanu, olej, pepř, trošku soli. Ančovičky umyjte pod proudem tekoucí vody a prsty je zbavte jemných kůstek. Nasekejte pokud možno co nejvíce nadrobno. Ančovičky přimíchejte do majonézy a pokapte citrónem. Ochutnejte a když se vám něco nezdá, něco s tím udělejte a nebo se nechte překvapit duem se salátem. Určitě to nedopadne špatně. 

A teď všechno dohromady. Rozdělte salát na porce. Přímo na talíři přidejte dresink, vždy po lžíčkách a salát v něm obalte. Každý list by měl být obalený, dresinku nesmí být ani moc, ani málo. Takto to snadněji uhlídáte.

Na salátovou peřinku (to zní dost divně, ale z nějakého důvodu se mi to líbí), položte kuřecí prso, které jste sice měli původně v celku, ale nyní ho můžete nakrájet na špalíčky, nebo taky natrhat. Jí se to pak lépe. Posypte krutonky a poctivou dávkou nastrouhaného Parmigiano Reggiano. 



Ančovičky je někdy těžké sehnat a identifikovat, tak tady jedna osobně, pro lepší představivost :)


Pokud si salát uděláte, určitě napište, jak chutnal a pokud máte svůj recept, nebo nějakou vychytávku, tak napište také!

Krásnou půlku léta :)

Lucka





Žádné komentáře:

Okomentovat