pondělí 13. srpna 2018

Broskvové potěšení


Jak jsem slíbila, za meruňkovým sirupem následuje sirup broskvový, který je co se týká sklizně broskví malinko aktuálnější. Sirup z broskví je vynikající, pokud ho přidáte do černého čaje, žádný ledový čaj od Liptonu nemá šanci. Na rozdíl od meruňkového ve sklenici nesedimentuje (broskve obsahují více vody a nemají tak pevnou dužinu) a není ho potřeba promíchávat, a to ani tehdy, pokud jej přecedíte jen přes sítko a nepoužijete plátýnko. Postup je téměř shodný s postupem přípravy meruňkového sirupu, pokud chcete a máte chuť experimetovat, nejprve povařte vodu s kořením, kterou poté zalijte nakrájené ovoce. Broskve jsou také sladší než meruňky, proto není potřeba sirup tolik sladit. Tak kdyby se kolem vás náhodou procházelo aspoň půl kila broskví, určitě je zpracujte do sirupu, nebudete litovat! 

Zde je sirup, který jsem dělala minulý rok, z řepného cukru a jiné odrůdy broskví

Ingredience:

1 kg zralých broskví
200 g (a více, podle sladkosti ovoce) třtinového cukru (při použití řepného bude sirup světlejší)
šťáva z 1 citronu
1 zarovnaná lžička kyseliny citronové
koření (skořice, hřebíček, kardamom...)

Postup:

V hrnci přiveďte k varu 1 litr vody, do které přidejte vámi vybrané koření, nebo přímo směs v pyramidálním sáčku. Přidejte cukr a občas zamíchejte. Nechte vařit 20 minut, aby se chuť koření uvolnila. Broskve umyjte a vypeckujte. Nakrájejte na čtvrtiny a poté každou čtvrtinu ještě na třetiny, zkrátka na menší kousky.  Po 20 minutách vytáhněte koření, případně cukrovou vodu slijte a přidejte k ní broskve. Vraťte na plotnu, přidejte šťávu z citronu a kyselinu, přiveďte k varu a nechte vařit 5 minut. Pokud byste měli ovoce málo sladké, přidejte dalších 100 g cukru a ochutnejte (zalijte si sirup přímo do sklenice, ochutnáváním koncentrátu se to moc nepozná). Poté broskve pomixujte tyčovým mixérem. Připravte si sítko a naběračkou sirup přeceďte a  přeneste do horkou vodou vypláchnutých láhví. Já mám nejradši ty z Ikea s tou zátkou, sirup se mi v nich nekazí, i když je pravda, že u nás nikdy dlouho nevydrží. Takže ke skladování mohu říct jen tolik, že po otevření uchovejte v lednici a než otevřete, tak třeba ve sklepě nebo ve špajzce, kde je aspoň trochu chládek.



Sirup z letošního roku, po použití třtinového cukru je tmavší a letos jsem měla také jiné broskve, které měly po zpracování jinou barvu



Tak ať se vám v těch vedrech netočí hlava, raději se napijte něčeho broskvového :)

Lucka 


Žádné komentáře:

Okomentovat