středa 19. září 2018

Čokoládová manufaktura ve velkém


Všechny zdravím u nového článku, který, jak už z nadpisu zavání, není pečící ani vařící, ale navštěvovací. Ale dříve, než se do něj začtete, utíkejte pro něco sladkého, nejlépe s čokoládovým podtónem, protože vás zvu na prohlídku bio-čokoládové manufaktury v rakouském Riegersburgu, k jednomu z nejvíce inovativních a  nejvíce kreativních čokolatiérů světa, zkratka k proslulému Josefu Zottrovi. 



O čokoládovně Zotter jsem se poprvé dozvěděla v nápojovém lístku kavárny Sonnentor v Čejkovicích, která nabízí podle mě jako jedna z mála v ČR opravdovou horkou čokoládu, tedy napěněné horké mléko, do kterého si dle vlastního výběru hodíte 22 g tyčinku čokolády a strunkou rozmícháte, přičemž výsledkem je opravdu lahodný nápoj bez laciného kakaového nádechu. 

Již dlouho jsem se k Zottrovi toužila vydat, ale až toto léto nastal správný čas a to hned dvakrát! Protože moje návštěva nebyla pouze jednorázová (i když dvojnásobná není taky nic moc, ale přeci jen..), rozhodla jsem se sepsat několik postřehů, které mohou být snad užitečné a také nastolit čokoládovou vlnu, na níž, s nějakými malými přestávkami, hodlám plout až do prosince, protože pro mě podzim patří čokoládě 😊🍫.



Zotter sídlí v Rakousku, ve Štýrsku, konkrétně v městečku Riegersburg. Z jihomoravského Hodonína je to asi 3 hod cesty po dálnici, takže pokud bydlíte někde poblíž, jednodenní výlet se z toho určitě udělat dá, když vyrazíte v 8, v 11 jste na místě a to je asi tak ideální čas příjezdu do této lokality.

Během mé dvojnásobné návštěvy jsem vychytala dva naprosto odlišné dny, ihned vysvětlím. Poprvé to bylo srpnové úterý, tedy prázdniny a strašně pršelo, což je patrné na první fotografii. Podruhé to byla zářijová sobota a bylo krásně. V srpnu bylo v čokoládovně i přes špatné počasí opravdu úctyhodné množství návštěvníku a to zejména dětských, což je naprosto pochopitelné, dětičky se na čokoládu utáhnou vždy. Naproti tomu první zářijová sobota již byla daleko prázdnější, což tedy znamená v Zotteru stále plné parkoviště, ale okolní silnice byly, co se týkalo parkování, prázdné.

Zotter nabízí hned několik cest, jak si návštěvu sladkého podniku vychutnat. Tou nejtradičnější a podle mě pro začátek naprosto dostačující je Schoko-Genuss-Tour, která se nazývá Schoko-Laden-Theater und Essbarer Tiergarten. Je to ochutnávací prohlídka čokoládovny spolu s prohlídkou zahrady, formou sněz kolik můžeš, což by obzvlášť našemu národu mohlo být sympatické. A to za cenu 16,90 Eur pro dospělé, a poté od 5,90 do 13,90 pro děti, záleží, kolik jim je let, Zotter to poměrně ostře rozlišuje. U dětí od 0-3 let se očekává, že nevyjí půl čokoládovny, tudíž jdou zdarma.


TIP ČÍSLO 1: UDĚLEJTE SI PŘEDČASNOU REZERVACI NA WEBU ZOTTER

Je velmi prozíravé, uskutečnit si rezervaci na vámi vybranou hodinu na prohlídku čokoládovny dopředu. Můžete a nemusíte zaplatit předem a máte jistotu, že se na danou hodinu na prohlídku dostanete a také vidíte, jak moc je obsazená.


TIP ČÍSLO 2: REZERVUJTE SI PROHLÍDKU V ODPOLEDNÍCH HODINÁCH 

Pokud si chcete prohlídku gastronomicky užít a neomdlít již u druhého stanoviště ochutnávek a to buď z důvodu tlačenice či prázdného žaludku, tak velmi doporučuji rezervovat si prohlídku na 16, klidně i 17 hodinu. Při mé první návštěvě jsme měli zarezervovanou prohlídku na půl 12, což byla velká chyba. Jednak jsme nic předtím kromě snídaně nejedli, tudíž tuna čokolády na prázdný žaludek není moc dobrý nápad, a jednak nás zběsilý dav nenechal ochutnat všechno, co jsme chtěli a neustále nás někam tlačil.



Pro pohodový průběh dne doporučuji po příjezdu vyzvednout si vstupenku na pokladně (jinak se do zahrady nedostanete), poté si v klidu projít velkou zahradu, kde si můžete utrhnout a sníst co jen chcete, v případně přítomnosti dětiček oživit, jak vypadá ovce, lama, klokan, kráva, slépka a podobně-protože Zotter to pojal zoologicky, a poté se zastavit na oběd v bio restauraci, která je součástí zahrady a vytvořit tak dobrý základ pro vydatnou ochutnávku čokolády. Součástí zahrady jsou všemožné atrakce, zajímavé hry, šplhací centrum-i pro dospělé a spousta místa pro relaxaci i odpočinek. 



Návštěvu restaurace velmi doporučuji, jídlo je vynikající a personál ochotný. Za řízek s bramborami ze šťastného prasátka zaplatíte kolem 8 Eur a nezapomeňte si dát nějakou z Zotterových limonád, mě nejvíce chutnala pomerančová se šalvějí. Poté je výborné Teppanyaki s hovězím masem a tak dobré hovězí jsem snad ještě nikde nejedla. Je vám asi jasné, že již teď se nám zářil obličej s úsměvem od ucha k uchu a to jsme ještě čokoládu jen zahlédli.



TIP ČÍSLO 3: LŽIČKU, TUŽKU, PAPÍR

Po přesunutí do vestibulu u pokladen můžete ihned ochutnat čokoládový popcorn, který chutná nad očekávání skvěle. Až si takto ukrátíte poslední minuty a zavolají čas vaší prohlídky, přesunete se do malého kinosálu, kde vám zottrovská zaměstnankyně německy řekne několik vět o průběhu prohlídky. Člověk chodí manufakturou sám, bez průvodce, po skončení filmu dostanete malé telefonky, kde si sami podle čísel u různých atrakcí pouštíte komentáře. Pozor, je to v různých jazycích a také v češtině! Telefonky jsou podle vlaječek, takže stačí říct, že chcete český, pokud tedy český chcete. Na začátku prohlídky obdržíte také porcelánovou lžičku, kterou budete během prohlídky ochutnávat a na konci prohlídky ji vrátíte a stejnou, ale čistou, si můžete koupit v obchůdku za 2 Eura, jako památku na čokoládový den. 


Spolu se lžičkou si můžete vzít také papír a tužku na poznámky. To velmi doporučuji, čokolád vás čeká nespočet a ty, které vám nejvíce chutnají, si můžete zapsat a poté koupit v čokoládovém obchůdku.

Úvodní film trvá asi 20 minut a báječně vás uvede do toho, co vás čeká a také se dozvíte, kdo Josef Zotter vlastně je. Tento dvoumetrový pán s usměvavou manželkou a třemi dětmi, s každou botou jinou, to neměl vždy jednoduché, ale svou pílí a touhou nevzdávat se při prvních nezdarech to dotáhl až do bodu, kdy můžete procházet jeho čokoládovnou a nasávat atmosféru a báječně se bavit a pochutnat si.  Film je v němčině s anglickými titulky. 




Asi nebudu přesně vypisovat, co vše můžete ochutnat. Začíná se u kakaových bobů, každý chutná jinak, podle toho, kde se pěstuje, ale to už jsme měli u paní Herůfkové při návštěvě čokoládovny v Čejči. Už na začátku se vyplatí nespěchat, zejména u těch bobů, ty pro vás chuťově nejzajímavější si zapište a nezapomeňte ochutnat výslednou čokoládu z nich. 
Dětičky nás na začátku prohlídky u kakaových bobů předběhly a rychle utíkaly k čokoládovým fontánkám, my jsme šly pomalu a u jednotlivých stanovišť už bylo více místa. 



Celá prohlídka je důmyslně sestavená, zajímavá, kromě čokolády v tuhém stavu můžete ochutnat všemožné čokolády ve stavu tekutém, nugáty (ach..), různé oříšky v čokoládě, plněné čokolády a dokonce i už na začátku zmiňovanou horkou čokoládu v malé kavárně, která je součástí prohlídky a kde si v ceně vstupu můžete poroučet co hrdlo ráčí horkých čokolád a poté se koulet na další část prohlídky. Během celé trasy jsou vám k dispozici fontánky s vodou, na proplach úst a chycení dechu na další ochutnávky. Na konci odevzdáte lžičku a ti slabší jedinci taky slušný obnos v čokoládovém obchůdku. Co vám budu povídat, opět si budu muset odpustit obměnu šatníku, protože jsem namísto toho zásobovala spíž čokoládami, nugátem a oříšky. A taky kávou, Zotter má báječnou kávu, nezapomeňte se přesvědčit.




Doporučená délka prohlídky je 90 minut, ale pokud si ji chcete opravdu užít, může vám trvat i o hodinu déle. Ale to vůbec nevadí, nikdo vás nikam nežene a vy můžete v klidu vychutnávat a prožít sladké okamžiky po svém. Zotter má otevřeno do 19 či 20 hod, podle ročního období, v neděli je ale tradičně po rakousku zavřeno. 

Pokud by vám zbyl ještě nějaký čas navíc, či v této lokalitě budete trávit dovolenou, můžete se stavit na návštěvu hradu Riegersburg, či pro změnu manufaktury, který se věnuje sýrům. Určitě je v tomto regionu co vidět, na pomoc si vezměte tyto stránky, v češtině: https://www.steiermark.com/cs

Co říct závěrem? 

Myslím, že pro milovníky gastronomie a čokolády zvlášť je Zotter vhodné místo pro strávení příjemného a nezapomenutelného dne. Po dobrém obědě  se dá ochutnat po malých porcích všechno, co prohlídka nabízí, ale je to teda výzva. 
Já zde měla rozlučku se svobodou a asi jsem zvláštní, ale alkohol v plněných čokoládách, který byl přítomný pouze v této podobě, mi naprosto stačil. Až se tam ocitnete, dobře se rozhlížejte všude kolem sebe a všímejte si detailů. Josef Zotter má zajímavý smysl pro humor a umění, a manufakturu má opravdu promyšlenou a vyzdobenou do posledního detailu. Na WC vám hraje autentická nahrávka v podobě prozpěvování a skřehotání ptáků z pralesa, kde se boby pěstují, u akvária máte cedulku Fisch-TV a lavičky se zásadně jmenují Sonnnen-Bad. Vodotrysk má podobu až příliš realistického čurajícího chlapce a před vstupem vás vítají endorfiny. V zahradě je hřbitov čokolád tak smrtonosných kombinací, že se člověk diví, že doba života byla 3-4 roky. Přijeďte a uvidíte, opravdu to stojí za to.

Zdroj: Zotter.at

Zdroj: Zotter.at




A příště se můžete těšit jak jinak, než na čokoládový recept 🍫🍫🍫.

Zatím se mějte krásně

Lucka






2 komentáře: