středa 26. září 2018

Čokoláda+švestky


Tak jak jsem u reportáže z rakouského Zottru slíbila, je tu recept na Zottrovi koláčky s tekutým středem. Recept jsem trochu upravila, aby byl jednodušší. Použila jsem 50 % čokoládu Kuvertüre, což je označení pro čokolády na dekorování a pečení. Tato čokoláda mi během ochutnávání taky moc chutnala a prodává se ve 130 g tyčince za 4 Eura.
Zotter doporučuje recept doplnit kompotem, čokoládová chuť přímo volá po nějaké ovocné společnosti. Já jsem ale zvolila švestkovou omáčku se špetkou kardamomu a mmm...byla to vynikající kombinace. Nebojte se přidat celou lžičku skořice, koláčky jsou voňavé a správně podzimní. Á propos, když jsme u toho podzimu, který už opravdu přišel, dovolím si vplout do nového receptu mou nejoblíbenější básní a odpovídající fotografií 😊.

Sonet o lásce a modrém portugalu

A přece láska jako modrá skalice
ta krásná dřina k uzoufání
nás zachránila Dozrál vinohrad 
pod tíhou hroznů čas se sklání

Zas konec léta Zas je blízko k vínu
a čistý vítr zpívá o podzimu 
tak jako tenkrát dávno kdysi 

Ať život sklání se či nesklání
dny lásky jsou jak sklepy ve stráni 
lisovny s dubovými lisy

a je to prosté jako zázrak 
a jako věčnost ve chvíli 
kdy zase znovu nebudeme
jako jsme před tím nebyli


A teď už čokoládové koláčky..

Ingredience pro dva koláčky, čili dvě osoby, přičemž se počítá, že jedna osoba nesní víc než jeden koláček:

40 g 50 % čokolády Zotter Dunkle Bergmilch Kuvertüre
40 g másla
30 g (třtinového) cukru
1 vejce
kůra z pomeranče, případně z citronu
1 čajová lžička skořice
1,5 lžíce kakaa
20 g hladké mouky
kakao čo mleté mandle nebo oříšky na vysypání formiček

Na švestkovou omáčku:

200 g mražených či čerstvých švestek 
2-3 lžíce třtinového cukru 
4 lžíce vody
poctivá špetka kardamomu


Postup:

Troubu rozehřejte na 180 °C. Formičky (mělo by se do nich vejít 90 g hmoty) vymažte máslem a vysypte kakaem. Pokud máte mleté oříšky či mandle, je to ještě lahodnější způsob vysypání formiček. Máslo rozehřejte v kastrůlku na středním plameni. Jakmile je rozpuštěné, vhoďte do něj čokoládu, chvíli počkejte a poté vymíchejte dohladka. Odložte stranou. 



Vejce vyšlehejte ručním mixérem, až zvětší svůj objem, přidejte cukr, kůru z citrusu, skořici a kakao. Šlehejte ještě 1 minutu. Poté jen stěrkou či vařečkou zapracujte krátce mouku. Přidejte čokoládu s máslem. Naplňte formičky, do každé by mělo jít asi 90 g těsta, celkem ho z tohoto rozpisu je 180 g. Formičky umístěte na plech a dejte do trouby, na 12 min. 



Připravte omáčku. Švestky odvažte, vhoďte do kastrůlky, přidejte vodu a cukr. Na středním plameni  za občasného míchání přiveďte k varu a vidličkou rozmačkejte. Přidejte kardamom. Omáčku přeceďte přes sítko, abyste se zbavili švetskových slupek a přelijte do misky.

Vytáhněte koláčky z trouby a nechte 3-5 minut ještě ve formičce a poté opatrně vyklepněte na talíř a přelijte švestkovou omáčkou. 

Snězte nejlépe ihned. Můžete si je připravit i předem do lednice (ještě v den servírování) a čtvrt hodinu před podáváním je dát do trouby.



A příště si dáme jednu takovou restaurační rychlou! večeři 🐟

Zatím se mějte sladce

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat