středa 3. října 2018

Rychlá večeře


Tak jsem tady s dalším receptem, jak jsem slíbila. Tentokrát zase na slanou notu, ale velmi, velmi rychlou. Pokud čekáte návštěvu a oni zase od vás na oplátku večeři, treska s bylinkami a rychlým, ale efektním hráškovým pyré má při vkusném naservírování restaurační nádech a chutnat by mělo snad všem. Tresku mám moc ráda, dokonce snad víc, než věhlasného lososa. Mražená je cenově daleko dostupnější, než čerstvá (kterou by možná bylo škoda péct), a pokud koupíte tu s minimem jakýchkoliv aditiv, úspěch je předem zaručen. Hráškové pyré je velmi jednoduché a zužitkujete na něj poslední úrodu bazalky za oknem. A poslední věc: Pokud začnete o tři čtvrtě na šest, za pět minut sedm máte solidní pokrm na stole. 


Ingredience pro večeři ve čtyřech:

4 filety tresky
4 kolečka citronu
máslo
bylinky (Buď směs na ryby, např. Grilovací směs na ryby a kuře, nebo směs zeleného pepře a citronu, dá se koupit v obchodech s kořením. Pokud nemáte, rybu jen osolte a opepřete).

Hráškové pyré:

1 balení mraženého hrášku 
hrst čerstvých bazalkových lístků
1 lžíce olivového oleje
150 ml vody

Jako příloha jsou ideální brambory.

Postup tak, abyste to všechno stihli:

Nejprve si oškrábejte brambory, zalijte vodou, osolte, přidejte trochu kmínu a snítku tymiánu. Zatím nevařte, jen si je takto nachystejte. 

Začněte treskou. Zmraženou tresku omyjte pod tekoucí vodou, nasolte a okořeňte. Pokud použijete směs od Sonnentoru, nebojte se rybu dobře okořenit. Na každý filet položte jeden plátek citronu a asi dvoucentimetrový kousek másla. Dejte na pekáč a nechte stát na kuchyňské lince.


Předehřejte troubu na 120 °C. Připravte si hráškové pyré. Do kastrůlku odměřte 150 ml vody. Přidejte 1 lžíci olivového oleje a přiveďte k varu. Do rendlíku vhoďte mražený hrášek a opět přiveďte k varu. V nezakrytém kastrůlku vařte, dokud se voda nevyvaří, sem tam promíchejte. Mezitím, než se voda z hrášku vypaří, dejte vařit brambory. Po 20-25 minutách by měly být uvařené. Nasekejte bazalkové lístky nadrobno. Až se vypaří voda z hrášku, přidejte bazalku a rozmačkejte vidličkou. Zakryjte pokličkou, aby pyré zůstalo ještě teplé. Zhruba půl hodinu před příchodem návštěvy dejte tresku v nezakrytém pekáčku do trouby a pečte 18 minut. Po této době by měla být ryba tak akorát. Poté nejprve naservírujte hráškové pyré.


Na něj položte filet z tresky a také opečený citron, aby si každý rybu ochutil ještě sám.


Rybu můžete dát na velký talíř a ozdobit ji velmi jednoduchým salátem ze směsi salátů, posledních rajčátek a trochu balzamika. Brambory můžete naservírovat do menší salátové misky zvlášť.


A pokud máte nějaké dobré víno, tak ho neváhejte použít 🍷🍷🍷.

Dobrou chuť!

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat