čtvrtek 29. listopadu 2018

Vesele před Vánocemi



Krásný poslední listopadový týden, milí čtenáři🍂. Tentokrát je tady článek bez receptu, ovšem doufám, že i přesto bude mít co nabídnout. Pokud jste se po přečtení nadpisu nevrle zavrtěli, a s nepříjemnými pocity si uvědomili aktuální datum, tak prosím čtěte dále, protože tento článek je nejen, ale nejvíce, pro vás.

Já bych totiž chtěla moc připomenout věci, které vám s největší pravděpodobností žádný obchodní řetězec neřekne a už vůbec to nenapíše na billboard v centru města a už vůbec ne před Vánoci. S nastávajícím časem adventních týdnů a blížící se Vánocemi mám pocit, že je velmi snadné a dokonce nás výše zmínění v tom podporují ( a zkracující se dny a přibývající množství tmy také), propadnout panice a s nechutí stát fronty v nákupních centrech, které praskají ve švech. I ve virtuálním světě nejsme ušetřeni, protože pokud nenakoupíme do XX. 11., tak už poštovné zdarma nebude, že ano, a také ten černý pátek, prodloužený černý pátek, takové slevy už se nebudou opakovat, vyprodáváme sklady, omezená nabídka, udělejte radost svým blízkým, copak nemáte zájem o rozzářená očička pod vánočním stromečkem? Budete mít ty nejkrásnější Vánoce, POKUD koupíte stolní mixér za akčních 17 990,-...

A stačilo! To štěstí pod vánočním stromečkem opravdu nevisí na dopravě zdarma, ani mixéru s prodlouženou zárukou, ani na frontách, které jste vystáli v péřových bundách, kdy vám po zádech tekl pot a vydrželi jste to jen díky představě, že 24. 12. už bude konečně klid a proto se přece toto všechno musí přetrpět.

Opravdu ne. Před sháněním vánočních dárků je klíčové a velmi moudré si toto uvědomit. Vánoční dárky nejsou noční můrou, vánoční dárky mají daleko milejší úkol. Mají obdarovanému udělat RADOST. A teď přichází to nejdůležitější: RADOST není přímo úměrná finanční hodnotě darovaného předmětu. Ani vaší vytrvalosti přetrpět týdny před Vánoci. Není. Jinými slovy řečeno, pro radost a úsměv milovaného člověka ten mixér potřebovat nebudete. 

Pokud jste se na mě nahněvali už v této fázi, kdy jste čekali nějaké tipy a namísto toho jste si zatím přečetli jen nějaká moudra, tak předesílám, že vás v žádném případě nechci zklamat, protože přeci jen na Štědrý den bychom se obdarovat měli všichni a tedy udělat si navzájem radost (jen připomínám, pro jistotu).



Asi se každý z nás nejprve zamyslí, co obdarovaný mohl potřebovat, z čeho by se potěšil. Jedna z nejtěžších věcí je obdarovávat hmotnými dárky lidi, kteří mají všechno a co jim chybí, si na druhý den koupí. Takové lidi obdarovávat je velký problém, protože netušíte, čím jim udělat radost. Sama mám kolem sebe takových lidí mnoho. Takže asi těmi začneme. 



Pokud máte ve svém okolí někoho, u koho si nevíte vůbec rady, čím ho obdarovat, aby měl radost, jděte na to od lesa. Resp. od srdce. Ihned vysvětlím. To, co dotyční neseženou v žádné kamenné i nekamenné prodejně je váš ČAS. Je to dárek, který má takovou vysokou cenu, že se nedá sehnat nikde. Vzpomeňte si na všechna setkání s budoucím obdarovaným (tedy s tím, které ho obdarujete v budoucnu, jsem chtěla říct) a vzpomínejte, kdy se mu co líbilo, kdy se potěšil, či jinak pousmál. Chutnalo mu u vás? Ptal se na recept? Co takhle vámi vytvořená POZVÁNKA na společně strávený čas při pečení či vaření? Pokud říkal/říkala, že takhle by to on/ona nesvedl/a, přesvědčete ho o opaku. Na pozvánku napište, kdy si může obdarovaný dárek vyzvednout, zda si má přinést zástěru či vlastní krabičku. Když umíte např. výborné sushi, nemusíte milovníka téhož jídla obdarovávat poukázkou na kurz v nějakém institutu. Udělejte si tento institut doma, předejte mu svoje zkušenosti, spojte toto tvoření s tématickými videií či filmem, při plánování společného odpoledne se meze nekladou. Vlastnoručně vyrobená obálka je v případě tohoto dárku nutností. Tento tip dárku nemusí být jen čas strávený v kuchyni, společná procházka na oblíbených místech, návštěva kaváren, restaurací, sportovních zařízení, hvězdáren, zámků, cukráren a kdo ví čeho ještě, možnosti jsou v dnešní době opravdu veliké a vzpomínky zůstanou. Zahrajte si na Slevomat, vymýšlejte, plánujte, darujte svůj ČAS. 

Šťastné někde u Saint-Tropez

Myslím, že zrovna toto je jedna z tajných přísad, která má být ukrytá v každém dárku, který zabalíte. Každý z nás je sice jiný a pokud vám šachy nic neříkají, neznamená, že ručně vyrobené dřevěné šachové figurky blízkého vášnivého šachistu nepotěší. Podobné je to s knihami, každý máme jiný vkus, všem se nelíbí všechno. U některých věcí to ale funguje, já osobně ráda obdarovávám věcmi, které mě těší během roku používat. Ať už je to oblíbený krém na ruce, oblíbená láhev na vodu, stěrka na těsto, porcelánové či keramické hrnečky, provařenou a otestovanou kuchařku, krásný polštář s příběhem nebo plecháček. Zkrátka je hezké, když darujete něco, o čem víte, že slouží dobře a vám samotným to vyhovuje.

Pod obrázkem najdete bližší popis výše jmenovaného 😊


1. Krém na ruce Krásné ruce. Myslím, že už existuje opravdu malá hrstka dam v naší kotlině, která neví nic o Havlíkově apotéce. Jejich krém na ruce s poetickým názvem (ten mají teda všechny jejich produkty), je z těch všech krémů, které mi prošly pod rukama, opravdu a bez přehánění nejlepší. Každé milé obdarované ho přihazuju do vánočního balíčku a ještě jsem neviděla žádnou, kterou by nepotěšil.

2. a 8. Kuchařky od Florentýny jsou těmi nejlepšími dárkovými kuchařkami. Pro ty, kteří se v kuchyni necítí zrovna jako v obýváku, je nejlepší Florentýnina první Kuchařka pro dceru, kde je všechno pěkně podrobně a od začátku. Pro ty, kteří kuchyň za obývák rádi vymění ať už ráno, odpoledne nebo večer je vhodná Snídaně u Florentýny, kde najdete recepty mimo jiné i na obědy do krabičky a nebo také žlutá kuchařka Večeře u Florentýny, kde najdete nespočet nápadů, jak a čím uctít nejen sebe, ale i (pře)nocující návštěvu.

3. Paní Soňa ze Slovenska vyrábí ty nejkrásnější plecháčky a vyrobí vám je i na zakázku. Tvoří pod značkou Tvoriť a ľúbiť a pokud zavítáte na její e-shop, určitě si všimněte i nápaditých folklorních triček. Bytelné plecháčky mají ouško omotané kůží, takže můžete s klidným srdcem a nepopálenými prsty popíjet našlehané kakao s medem a vanilkou. V případě, že rádi tvoříte, podívejte se také na její krásný blog, který je plný nápadů a překrásných fotek.

4. Jedna moje milá kamarádka je velikou milovnicí všeho liščího, od náušnic až po polštář. A právě ten na fotografii je ten, který ji ohromně potěšil. Za značkou Mellow se skrývá nádherná designová tvorba, která vás přenese do říše pohádek a snů. Jejich autorské ilustrace, které přenáší na deky, polštáře, do dětských knih a jiných roztomilostí, se vyrábí na Slovensku a najdete je také na českém Fleru. A ten Sailor! Hmm..

5. Dubňanská keramika je jak jinak než ručně vyráběné nádobí od nás z Moravy, v jejich portfoliu najdete jak bucláčky na espresso, tak další kavárenské potřeby (jako první vůbec vyrobili keramický překapávač na kávu!). A když máte rádi ty líná prázdninová rána na chalupě, ke kterým patří velké půllitrové puntíkaté hrnky, tak ty u nich najdete taky!

6. To, že plastu už tady máme až až, už nám všem došlo a dobrá zpráva je, že náhražky ve formě skla jsou nejen po mnoha stránkách výhodnější, ale také..krásnější. Retap láhev má doživotní garanci při rozbití a celkem pohodlně z ní vytáhnete plátky citrusů a jiné komponenty, které při své mixážní náladě do láhve vhodíte.

7. Ellastration porcelán, za kterým je sympatická Dana z Brna, už také vešel do povědomí většině fanoušků, kteří podlehli šílenství každý nápoj servírovat v jiném hrnku. Malý princ, ježeček, lenochod, lišky, datel, to jsou všechny zvířátka, které můžete na Ellastration porcelánu potkat a to na roztodivných tvarech hrnečků a šálků. V každém případě si myslím, Ellastration je milý a moc líbivý dárek.

9. A tady jeden tip přímo ode mě z kuchyně. Toto je nejlepší stěrka, jakou jsem kdy měla! Je sice dražší, ale můžete s ní míchat i horký obsah hrnce, dobře se s ní pracuje, má super tvar a je abych tak řekla, správně prostorná. Oceníte již při prvním cheesecaku. A pokud ji budete chránit ostrých nožů, tak vydrží dlooouho.

A zde je ještě další tip na dárek, pokud do něj chcete "obtisknout" něco vlastního. Napadl mě minulý rok a soudě podle reakcí obdarovaných, nebyl to úplně špatný nápad. Asi každý z nás dostane na Vánoce krabičku nějakého dobrého čaje, který po Ježíšku rád popíjí. Už se v internetovém světě objevilo také čajové předplatné, kdy vám do schránky za nemalé peníze chodí každý měsíc jiný, nutno říci, že sypaný čaj. Kávové předplatné je také k mání, které funguje obdobně, nikdy nevíte, jaká zrna vám do schránky přijdou. Mě to dávání dárků ve smyslu zaplatím-budu mít, moc neoslovuje, proto jsem obdarovanému nakoupila dvanáct krabiček čajů, kterými jsem se tzv. "propila" a během roku si dáváme echo, jestli jako tento měsíc dobrý. Takže se dá říct, že toto DIY předplatné sbližuje. S kávou to můžete udělat v bledě modrém, balíčky vašich oblíbených zrn jistě potěší i blízké. Jen tady klidně můžete z důvodu vyšší ceny kávy zůstat u předplatného čtvrtročního (ono stejně průměrným popíječům vydrží déle).

Na obrázku najdete moje tipy na čajové předplatné, kdy si můžete vyhrát s příchutěmi podle příslušného ročního období, či měsíce. Na jaře můžete zařadit čistící čaje, v létě ledové a na zimu se skořicí a pomerančovou kůrou. Fantazii se meze...však už to znáte :-).



Leden- Zimní pohoda, pyramidální čaj, Sonnentor
Únor- Černý čaj s jasmínem, sypaný, Mlesna
Březen- Jarní políbení, sypaný i porcovaný, Sonnentor
Duben- Veselé Velikonoce, sypaný čaj, Sonnentor
Květen- Brusinková paseka, porcovaný čaj, Grešík
Červen- Černý čaj Třeště a mandle, porcovaný, Dilmah
Červenec-Ledový džbánek Jahoda a zázvor, Sonnentor
Srpen-Indiánské léto, porcovaný čaj, Grešík
Září-Jablečný štrúdl, porcovaný čaj, Sonnentor
Říjen-Černý čaj s přírodním extraktem meruňky a broskve, Mlesna
Listopad-Láska na čokoládové vlně, pyramidální čaj, Sonnentor
Prosinec-Ježíškův nebeský čaj, sypaný i porcovaný, Sonnentor


Letos můj Ježíšek každému obdarovanému přinese alespoň jednu věc, jejíž aktivním používáním uleví naší dechberoucí modré planetě. Všichni chceme, aby naše děti během cestování viděli ta skvostná panoramata, průzračná jezera, kouzelné lesy a aspoň jednou ochutnali vodu ze studánky. I k tomu může pomoct vánoční dárek. Každý musíme začít u sebe, takže následuje další obrázkový obrázek, na několik málo tipů. Myslím, že se ekověci dají sehnat i designově krásné, takže nahradit např. plastové sáčky těmi, co se rozloží ještě za vašeho života, není vůbec smutná záležitost.


Tuhá mýdla. Jsem velikým fanouškem tuhých mýdel. A to z různých důvodů. Daleko lepší složení oproti ropným sprchovým gelům, vydrží déle, jde suprově smýt z pokožky a nemine se při nich tolik vody jako při těch klouzavých gelech, krásně voní a baví mě hledat to nejvoňavější. Másla, oleje, silice. Žádná alergie ani ekzém. Značka Angelic patří k mým oblíbeným, 200 g mýdla se šňůrkou jsou báječná. Pro pány doporučuju mýdla slovenské značky MUSK, která má smyslné kořeněné pánské vůně. Dior hadra, fakt. 

Látkové pytlíky. Na chleba, rohlíky, pomeranče. Různé velikosti, jeden hezčí než druhý. Na Fleru je nepřeberné množství ekosáčků, stačí si jen vybrat. Nebo si je, či někomu, ušijte doma. Je to jenom pytlík, ale počet ušetřených igelitových je přímo úměrný radosti z tohoto pytlíku.

Látkové tašky. Dají se sehnat tak krásné a já se nedivím, že je půlka českých slečen nosí místo kabelky. A to je moc dobře! Se surikatami či bez, plátěnky jsou stylové. Dávám zde doporučení ještě na tašky ENVIROSAX, já osobně ji mám 15 let. A drží. A nesla toho už opravdu hodně. Drží pořád.

Kartáček na umývání nádobí místo houbičky. Stop hubkám na skládkách. Stop hubkám všude po světě. Kartáčky s měnící hlavou kupředu!

Pratelné odličovací tampony. Jak někde Děvče u plotny psalo, při spotřebě dvou tamponů denně to máme přes sedm stovek tamponů ročně. Takže, buď ušít, nebo koupit. A nebojte, v koupelně se budou hezky vyjímat, zadní strana může být roztodivně barevná!

A nakonec tip na moje nejoblíbenější umývátko nádobí. Z Břeclavi, ale seženete i v DM, které jsou všude. Můžete si s ním umýt i ovoce a špatně vám nebude. Čističky odpadních vod to taky zvládnou. Umývá výborně. A víc už si od takového umývátka nemůžeme přát.


Tak na toto bych chtěla apelovat moc. Žijeme v zemi, kde jsme všichni tak šikovní, že snad ke každému (rozumnému) výrobku vyrobeného v Číně, najdeme českou alternativu. Můžeme podporovat české výrobce, výrobky jsou v drtivé většině dražší než ty vyrobené od nás na východ, ale vydrží. A nevyhazují se po půl roce užívání. Víte, dřív se chodilo opravovat i plnící pera. Dnes jsme zvyklí strašně vyhazovat. Nekupujme cetky, přemýšlejme nad tím, za co dáme vydělané peníze. Ono to vlastně souvisí i s tématem EkoVánoc. Když nekupujete nekvalitní věci, chováte se zodpovědně vůči svým potomkům. Těch skládek o velikosti x států v oceánech, už je dost. Nepřihazujme další šmejdy. Teď se před Vánocemi koná v různých městech spousta Dizajnmarketů a jim podobných akcí, kde najdete jen české a slovenské tvůrce, podívejte se, jestli se nekonají někde poblíž vás. Ušetříte tak na poštovném a můžete si věci prohlédnout.




Zapnout si vánoční muziku, sednout si na koberec, s horkým kakaem, tlustýma ponožkama, mlsáním čokoládových dortíků, spousty balícího materiálu, pásek, provázků, větviček, vtipných ježíškovských vzkazů..dny před Štědrým dnem si neumím představit jinak!  Neochuzujte se o tuto krásnou předvánoční fázi a buďte odolní vůči balícím stánkům v nákupních centrech. Balit dárky není nic těžkého, skočte na Pinterest, kde najdete miliony inspirací, které si přizpůsobíte momentálním balícím zásobám. Osobní zabalení s milým vzkazem potěší obdarovaného hned jak dárek uvidí. Dejte si s tím tu práci, již v této chvíli věnujte svým blízkým ČAS.



Krásné prožívání Adventu všem!

Lucka

8 komentářů:

  1. Nádherný článek! ♥ Mockrát děkuji za tipy! Požehnaný adventní čas celé tvé rodině! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že potěšil, Markétko ! :-) Děkuji moc :-)

      Vymazat
  2. Jéé ďakujeme veľmi krásne za zaradenie a milé slová!
    Narovnako prajem krásny adventný čas! <3

    Soňa z Tvoriť a ľúbiť :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S radostí paní Soňo! Já děkuji za Vaši krásnou práci a láskyplné produkty, které vytváříte :-)

      Vymazat
  3. Super článek se super nápady! Dárky, které zahřejí u srdce. Nejvíce mě inspirovala "Eko-sekce" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju Lucinko, jsem ráda, že tipy byly užitečné, krásný předvánoční čas! :-)

      Vymazat
  4. Skvělé tipy na dárky :) Já měla tento rok nejvíc trápení s výběrem dárku pro tátu :D Nakonec jsem mu koupila hodinky a košili. Snad mu udělá radost :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, s dárkama pro chlapy je to vždycky náročné, ale s košilí a hodinkami jsi určitě nešlápla vedle a tatínek bude mít jistě radost :-) Přeji radostné a poklidné Vánoce :-)

      Vymazat