neděle 27. ledna 2019

Sladce svižně

Krásný konec ledna 2019 všem! Tak jsem tu s prvním receptovým článkem v tomto roce a ačkoliv měl spatřit světlo světa ještě před Vánocemi, přeci jen ho sem dám, protože chuť na něco sladkého máme i přes veškerá předsevzetí jaksi celoročně.

Tentokrát nepochází recept z mé kuchyně, je od mé rakouské kolegyně, od které jsem si jej s menšími úpravami půjčila a s podrobnějším postupem předkládám zde.

Myslím, že existuje malá hrstka populace, která by po ránu pohrdla teplými, krásně nazdobenými a voňavými vaflemi (pokud jste dostali právě na takové chuť, můžete se alespoň opticky nasytit u Kitchenette 😊). Ale zároveň jsem přesvědčená, že by se velkému množství populace nechtělo tak brzy vstávat, připravovat kynuté těsto a péct tuto světoznámou pochoutku. Proto vaflovač zřejmě nepatří mezi ty kuchyňské stroje, které jsou den co den uváděny do provozu, pokud ovšem neznáte něco jako vaflové sušenky, protože pokud je znáte, budete svůj stroj vytahovat často a rádi.

Vaflové sušenky jsem pekla mimo jiné také před Vánocemi, abych je rozdala do pléna a vánoční cukroví uchovala do Štědrého dne bez úhony. Jelikož mi nezabralo jejich pečení místo v troubě, která jela na plné obrátky díky vanilkovým rohlíčků a perníčkům, a jedna várka na vaflovači netrvala déle než 3 minuty, staly se tyto sušenky mými oblíbenými... k tomu všemu ta skvělá máslová křupavá konzistence z půlky poznačená hořkou čokoládou.. Co vám budu povídat, pojďme si je spolu připravit!


Na dózu sušenek:

125 g hladké mouky
60 g másla
60 g třtinového cukru (nebo 30 g cukru krystal a 30 g třtinového cukru)
1 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátu
1 lžička vanilkového extraktu či vanilkového cukru
1 lžička skořice
větší špetka kardamomu

200 g hořké čokolády
Na zdobení sladké koření Síla květů

Postup:

Máslo utřete s cukrem do pěny, jak je to u dobrých sušenek zvykem. Nepoužívejte šlehací nástavec, ale nástavec třecí, a pokud nemáte stroj s tímto nástavcem, použijte svou pravou či levou končetinu a pomocí vařečky třete máslo spolu s cukrem, až bude světlejší a nabude na objemu.  
Přidejte vejce, zamíchejte, hladkou mouku, prášek do pečiva, vanilku v jakékoliv formě a koření, opět zamíchejte, až vznikne těsto.

Z těsta vytvořte kuličky (menší 12 g nebo větší 24 g, dle libosti). Rozehřejte vaflovač a na každou plotýnku dejte kousek másla. Podle velikosti plotýnek naskládejte kuličky do vaflovače, zavřete a nechte opékat asi 3 minuty, každý vaflovač peče jinak. Sušenky by měly mít zlatavou barvu, jako vafle. 
Před naskládáním dalších kuliček dejte na plotýnky vaflovače vždy kousek másla. Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovují kuličky, můžete vytvořit z těsta rovnou kulaté placičky a ty vložit do vaflovače (záleží jak drobně a hluboko je vzorovaný, vyzkoušejte, kdy se vám budou sušenky víc líbit). 
Sušenky jsou po vychladnutí pevné a křupavé a připravené k namočení do hořké čokolády, kterou rozpustíte ve vodní lázni, či mikrovlnce. Můžete je posypat barevným kořením či jiným oku lahodícím zdobením 😋.







Tak to by byl rychlý lednový recept z prosince a já doufám, že i přes horu povinností (máte to také tak? 😔) se brzy uvidíme u dalšího receptu 💗.

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat