pondělí 11. února 2019

Chuťová bomba


Moji milí, vítejte u romantického receptu v jednom z nejromantičtějších týdnů v roce. Kromě magického 14. 2. je také Národní týden manželství (což se mě letos poprvé týká) a jelikož jsem vdaná 4 měsíce (což tedy není dlouhá doba, i když některé hollywoodské páry už jsme překonali), míním tento týden kromě jiného obzvláště připravovat samá mužova oblíbená jídla. Nesouhlasím s žádným neslavením, ať už se Valentýn kritizuje jakkoliv, je to skvělá příležitost, jak si dát výrazněji najevo, že ne JÁ, ale TY. 

Tento recept jsem dlouho pilovala a nápad na něj přišel tehdy, když jsem dostala jako dárek Zamilované keksy a jejich výrazná chuť mě uchvátila. Podle složení jsem zkoušela několikrát dát dohromady těsto. Poté jsem vyladila dobu pečení a sušenky jsou na světě. Chuťově vyvážené a výrazné, růžové jen díky jahodám, malinám a koření s červenou řepou budou okouzlující ozdobou každého láskyplného stolu.




Ingredience na 60 sušenek:

200 g špaldové mouky + na pomoučení válu
120 g studeného másla
40 g třtinového cukru
Špetka soli 
10 g lyofilizovaných malin
20 g lyofilizovaných jahod
Kůra z jednoho bio citrónu
1 vrchovatá lžička koření Síla květů
1 lžička růžového pepře

Bílková poleva:
100 g cukru moučka
1 bílek
Pár kapek citronové šťávy

Postup:
Do robotu se sekacími noži nasypejte lyofilizované ovoce a posekejte na prach. Přidejte růžový pepř a opět posekejte. Vysypte z robotu do misky a přidejte koření Sílu květů, Červenou řepu Latte, nastrouhanou kůru z citrónu, třtinový cukr a špetku soli. Voňavou růžovou směs promíchejte se špaldovou moukou. Přidejte posekané studené máslo a vypracujte těsto. Vytvořte z něj kouli a zabalte do potravinářské folie a nechejte nejméně hodinu, nejlépe však přes noc uležet v lednici, aby se chutě koření uvolnily.
Předehřejte troubu na 180 °C. Po odpočinutí těsta v chladu jej vytáhněte na pracovní desku a nechejte 10 minut povolit. Poté si pomoučete vál a vyválejte těsto na šířku 4 milimetrů a vykrajujte srdíčka, která pokládejte na pečícím papírem vyložený plech. Vložte do trouby a teplotu snižte na 160 °C. Pečte 10 minut, ne déle, aby si srdíčka zachovala růžovou barvu. Zdobte bílkovou polevou, na kterou smíchejte bílek s přesátým moučkovým cukrem a citronovou šťávou. Správnou konzistenci polevy můžete ověřit zarytím kuchyňského nože do směsi, po němž by měla být viditelná rýha, která nemizí. Tehdy má poleva správnou konzistenci a nestéká.

Sušenky uchovávejte v uzavíratelné dóze, nejlépe ve spíži či komoře, tak vydrží dlouho čerstvé. 


Recept vznikl ve spolupráci s firmou Sonnentor, který sušenky i nafotil. Co je Sonnentor zač se můžete dočíst v mém článku tady.

A nezapomeňte se tento týden na blog ještě vrátit, najdete tu velmi jednoduchý a bleskový postup práce na efektní předkrm pro dva 😍.

Jak to máte s Valentýnem vy? Ano nebo ne?

Lucka




2 komentáře:

  1. Dobrý den, Lucko. Včera jsem ai v Sonnentoru vzala recept na tato Vaše srdíčka a chystám se na ně...Jen mi prosím poraďte, jakou hrubost spaldove mouky jste v recepru pouzila :-)? Děkuji a přeji kkidniu nedeli. Lucie

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den Luci, sušenky peču z jemné špaldové Pernerky, zde na ni máte odkaz https://bit.ly/2NUXrOc :-). Děkuji a přeji, ať se podaří, pak dejte vědět, jak jste byla spokojená :-).

    OdpovědětVymazat