neděle 24. února 2019

Bleskurychlé italské potěšení


Únor je zamilovaný měsíc a já mám dnes pro všechny, kteří chtějí vyjádřit lásku mimo jiné něčím, co jim nezabere žádný čas a přesto to bude velmi efektní, velmi jednoduchý recept postup práce. Ovšem pořekadlo za málo peněz hodně muziky se zde neuplatňuje. 

Italskou kuchyni má v oblibě nejeden obyvatel této planety, pro svou jednoduchost a chutnost je  kosmopolitní. Kdo v Itálii pobyl a jedl, tak pochopil, že uvařit tady jak se vaří tam je úkol téměř nadlidský. Kámen úrazu tkví právě v kvalitě použitých surovin. Proto zde apeluji: sežeňte nejkvalitnější mozzarellu, jaká se ve vašem okolí vyskytuje. Pražané to mají jednodušší, protože je v Praze jeden báječný obchod s italskými báječnostmi, který se jmenuje Mozzarellart a po ochutnání zdejšího mozzarelly, kterou dělá šikovný Ital přímo ve vitríně obchodu, že to není ten "sýr bez chuti".  Bohužel musím podnikat cestu přes půl Prahy, ale nikdy bych neřekla, co všechno jsem ochotná vykonat, abych s blaženým úsměvem po hodině deset minut v dopravních prostředcích prosila sympatického majitele o dva kulaté 250 g "míčky" mozzerally. Mozzarella zde k mání má výraznou smetanovou chuť. Pokud se ve vašem okolí nenachází obchod s italskými specialitami, zkuste zavítat do Gran Moravia, kde je mají také chutný sýr. Rozdíl v chuti mezi mozzarellou v supermarketu a mozzarellou z Mozzarellart je propastný. A jelikož má tento předkrm pouze 3 ingredience, vyplatí se koupit potraviny ve vyšší kvalitě (i při této investici vás předkrm vyjde zhruba na poloviční cenu než v Itálii, kde se cena pohybuje kolem 10 Eur).
Další z ingrediencí je sušená italská šunka, kterou většinou pořídíte tam, kde mozzarellu. Já mám po ochutnání slušného počtu sušených šunek v restauracích v Itálii nejradši Prosciutto di Parma, ale vyberte si podle svého😊. No a poslední je rukola, která se svou hořkostí do této kompozice skvěle zapadá.
A když už budete v italských specialitách, poptejte se na nějaké italské pečivo, když ho mírně rozpečete v troubě a pokapete olivovým olejem, možná už nebudete potřebovat ani hlavní chod a skočíte rovnou na dezert 😇.



Ingredience pro dvě osoby:

4 hrsti rukoly
100-150 g sušené šunky
250 g mozzarelly

pečivo (ciabatta, grissini, focaccia)

na dochucení:

kvalitní olivový olej (neměl by být hořký a štiplavý)
pepř
sůl

Fotopostup:

1. Rukolu omyjte a nejlépe usušte v salátové odstředivce. Voda v talíři je nežádoucí, neumyté listy ovšem také. Rozdělte na talíře.


2. Na umyté listy rozdělte tenké plátky šunky.


3. Doprostřed posaďte mozarellu. Opepřete, jemně osolte a zakápněte olivovým olejem.


4. Rozehřejte a servírujte pečivo.


5. Ale hlavně....se mějte rádi, ať už je měsíc druhý či pátý💕



2 komentáře: