Tak vás vítám u nového jarního receptu, který je opět sladký a snad některé z vás potěší. Jsou to opět cupcakes, už třetí v pořadí, což si můžete ověřit v novém velmi amatérském menu, které mi trvalo věčnost stvořit a které je opravdu velmi amatérské, ale doufám, že aspoň přehledné a bude se vám v něm lépe hledat.
Co se mi na těchto dortících obzvláště líbí je to citronové těsto. Achjo, mohla bych sníst dvanáct takových citronových muffinů a vůbec bych je nepotřebovala pasovat na cupcakes. Ale pokud už bych k tomu byla nucena, tak jedině s borůvkovým krémem, protože..prostě borůvka+citrón=💓.
Recept můžete najít v jarním e-booku Sonenntoru na jeho stránkách, kde dělá k mé radosti společnost dalším jarním receptům.
Teď už ale pojďme péct!
Ingredience na 12
cupcaků
Těsto:
125 g hladké mouky
125 g krupicového
cukru
130 g změklého másla
2 vejce
½ lžičky jedlé sody
1 lžička prášku dopečiva z vinného kamene
Kůra ze 2 chemicky
neošetřených citronů
1 lžíce citronové
šťávy
1 lžíce plnotučného
mléka
Citronový krém:
2 žloutky
Šťáva z jednoho
většího citrónu
25 g másla
40 g cukru krystal
Borůvkový krém:
500 g mascarpone
100 g mražených
borůvek
1 lžíce krupicového
cukru (případně více, podle kyselosti borůvek)
0,5 g agaru
2 vrchovaté lžičky
koření Zase dobře Bystrá hlavička
Postup:
Předehřejte troubu
na 170 °C. Prosejte suché přísady na těsto do velké mísy. Přidejte máslo,
vejce, citronovou kůru i šťávu a šlehejte v robotu či ručním šlehačem asi
1 minutu. Poté vlijte mléko a opět 20 vteřin šlehejte, až se těsto spojí.
Setřete těsto ze stěn mísy a na závěr ještě půl minuty šlehejte. Papírové
košíčky vložte do plechu na cupcaky, který má důlky a naplňte těstem do dvou
třetin. Těsto nijak neuhlazujte. Pečte 20 minut v rozehřáté troubě,
cupcaky by měly být po upečení pružné na dotek se zlatavým povrchem. Po
vytažení plechu z trouby počkejte 5 minut a poté přemístěte cupcaky na
mřížku a nechte vychladnout.
Citronový krém:
Žloutky, citronovou šťávu, cukr a máslo zahřejte
ve vodní lázni. Spodní hrnec naplňte vodou tak, aby se vodní hladiny nedotýkal
horní hrnec, ale zase aby jí nebylo tak málo, že by krém neměl šanci
zhoustnout. Jakmile se voda ve spodním hrnci začne vařit, občas směs
zamíchejte. Máslo s cukrem se rozpustí, poté krém míchejte metličkou.
Výsledkem by měl být hladký krém, který má viditelně hustou konzistenci. (Trvá
to asi 10 minut. Pokud se vám zdá, že je to příliš dlouho, dolijte vařící vodu
do spodního hrnce, pak už by to mělo jít rychleji). Krém nalijte do sklenice a
nechte vychladnout a poté přemístěte do zdobičky s hladkou špičkou.
Do cupcakes udělejte
vykrajovátkem či opačným koncem vařečky důlky (asi do dvou třetin výšky
dortíků) a naplňte jej citronovým krémem.
Borůvkový krém:
Z lednice
vytáhněte mascarpone a odložte na kuchyňskou linku. Borůvky spolu s cukrem
zahřejte na mírném plameni, dokud se cukr nerozpustí. Poté je rozmixujte
tyčovým mixérem a přidejte agar. Vařte 5 minut. Poté přelijte do misky a nechte
krátce zchladnout, hmota nesmí být horká, ale ani studená, aby borůvky neztuhly.
Mezitím vymíchejte mascarpone s cukrem a kořením. Polovinu teplé, ale
nikoliv horké borůvkové hmoty, naneste špejlí do krému z mascarpone a
letmými tahy směrem od spodu nahoru částečně do krému zapracujte tak, aby
vznikl mramorový efekt. Nemíchejte, pokud nechcete, aby byl krém fialový.
Přeneste do zdobícího sáčku s hvězdicovou špičkou a naneste na každý
dortík. Nechte odležet přes noc v lednici. Poté ozdobte nasekanými
pistáciemi a zbylou borůvkovou omáčkou a v sezóně můžete přidat čerstvé borůvky.
Za krásné fotky děkuju Sonnnentoru a pokud máte Instagram, tak já už se konečně odhodlala taky a můžete mě najít pod @9terokviti 😊.
Tak co, nalákala jsem vás na cupcakes? Doufám, že ano 😋.
L💗.
♥
OdpovědětVymazat