neděle 5. května 2019

Z rodinné receptové truhličky





Tak já se přiznám. Tyto perníčky jsem sem chtěla dát už před Vánoci (několikrát) a taky před Velikonoci. Ale nikdy se mi je nepovedlo hezky vyfotit, tak, jak si to tyto fotogenické a delikatesní perníčky zaslouží. Recept na ně je rodinný, je to jeden z těch pokladů, na které se každé svátky těšíte, protože víte, že takové budete mít jen doma. A vy se od teď můžete těšit taky!
Hned na rovinu a bez vytáček přiznávám, že jsou pracné. Těsto, upéct, namazat,“ namočit“. Ale ten výsledek! Je uchvacující a stojí to za každou námahu. Možná jsme si moc zvykli, že je všechno hned a bez práce, že pot a slzy jdou nějak obejít a že to přece jde i bez nich. Nejde. Obrazně i reálně, co nic nestojí, za nic nestojí. Když nám chutná v restauraci, když obdivujeme krásně rovně šitý kousek oblečení (těch je jako šafránu), když žasneme nad něčím hezkým, vždycky to stálo někoho námahu. Samozřejmě čím častěji onu věc děláme, tím víc ji vychytáme a jde nám rychleji. To ale neznamená, že jsme všechnu tu dřinu předtím obešli. Nenabízím zde rychlý a jednoduchý recept, ale recept, kdy je předchozí práce úměrná výsledku, který je víc než perfektní.
Tyto perníčky jsoupo upečení tvrdší, jsou určené opravdu jen k namazání marmeládou a namočení v čokoládě. Jakmile tyto úkony provedete, za 12 hodin budou perníčky jako peřinky a už je můžete konzumovat a rozdávat. Nejsou určené ke zdobení bílkovou polevou.
Svátek nesvátek, jde se na to!




Ingredience na 60-70 slepovaných perníčků (tedy 120-140 kousků):

700 g hladké mouky (funguje to dobře i se špaldovou)
400 g mletého cukru
4 vejce
140 g medu
10 g jedlé sody (přesně, aby se neroztekly)
2 lžičky mleté skořice
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
Na dokončení:
350 g marmelády (malinové, rybízové, jahodové..)
300 g hořké čokolády



Postup:

V kastrůlku rozehřejte za občasného promíchání med, aby byl tekutý. Zpravidla ho stačí jen trochu ohřát. Dejte z plotýnky stranou a nechte vychladnout.
Do mísy odvažte cukr, koření, skořici, sodu a vejce a třete 15 minut. Tady se jen trochu zastavím. Tento krok prosím nevynechejte, protože ačkoliv se to může zdát jako hloupost, má to na konečnou podobu perníků velký vliv. Když píšu třete, myslím tím opakovaný pohyb vařečkou zdola nahoru, nikoliv šlehání metličkou či šlehacím mixérem. Teoreticky se to dá obejít robotem s třecím nástavcem na nízké otáčky. Ale s tím nemám zkušenost, poněvadž takového pomocníka nevlastním. V každém případě tomu opravdu dejte 15 minut, protože struktura hmoty se postupně mění a po 15 minutách má tu správnou konzistenci. Je to tajemství (teď už teda ne, ale bylo) těchto perníčků.
Nyní přidejte prohřátý vychladlý med a dobře těsto promíchejte. Tady už stačí jen dobře promíchat. Přidejte mouku a těsto dobře propracujte, mělo by být pružné. Pokud chcete nebo nemáte čas, můžete těsto zabalit do fólie, aby neoschlo a vložit do lednice, kde vydrží klidně i týden (mám odzkoušeno z důvodu nedostatku času, perníčky jsem upekla po týdnu a byly v pořádku).
Pokud chcete péct hned, těsto rozválejte na pomoučeném vále (o síle asi 4-5 mm) a vykrajujte vámi zvolené tvary. U nesymetrických tvarů je třeba si uvědomit, že je budete poté slepovat, takže musíte péct tak, aby se daly perníčky plochou stranou k sobě slepit. To platí pro všechny zajíčky, slepičky, kuřátka  a podobné zvířectvo,  pokud s tím ale  nechcete ztrácet čas, tak volte srdíčka, nebo kolečka, to je jistota J.
Dejte je na pečícím papírem vymazaný plech a pečte v dobře vyhřáté troubě při 180 °C.
Nechte je vychladnout na mřížce a namažte marmeládou a slepte.
Čokoládu roztopte ve vodní lázni a perníčky z poloviny namáčejte. Není jich úplně málo, takže vám může čokoláda během namáčením vlivem chládnutí houstnout, takže ji můžete znovu ve vodní lázni přihřát. Pokud vám připadá 70 perníčků hodně, udělejte jen poloviční dávku. Já je nosím na každou návštěvu, takže dělám ještě dvojnásobnou, než je uvedeno v receptu. Zkuste a uvidíte J.




 Tak co, nalákala jsem vás, i když je po svátcích? Pokud ne, tak se vám o Vánocích s perníčky připomenu a příště si dáme (nejen) dámský májový drink 😄


Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat