Tak já se přiznám. Tyto perníčky
jsem sem chtěla dát už před Vánoci (několikrát) a taky před Velikonoci. Ale
nikdy se mi je nepovedlo hezky vyfotit, tak, jak si to tyto fotogenické a
delikatesní perníčky zaslouží. Recept na ně je rodinný, je to jeden z těch
pokladů, na které se každé svátky těšíte, protože víte, že takové budete mít
jen doma. A vy se od teď můžete těšit taky!
Hned na rovinu a bez vytáček
přiznávám, že jsou pracné. Těsto, upéct, namazat,“ namočit“. Ale ten výsledek!
Je uchvacující a stojí to za každou námahu. Možná jsme si moc zvykli, že je
všechno hned a bez práce, že pot a slzy jdou nějak obejít a že to přece jde i
bez nich. Nejde. Obrazně i reálně, co nic nestojí, za nic nestojí. Když nám
chutná v restauraci, když obdivujeme krásně rovně šitý kousek oblečení
(těch je jako šafránu), když žasneme nad něčím hezkým, vždycky to stálo někoho
námahu. Samozřejmě čím častěji onu věc děláme, tím víc ji vychytáme a jde nám
rychleji. To ale neznamená, že jsme všechnu tu dřinu předtím obešli. Nenabízím
zde rychlý a jednoduchý recept, ale recept, kdy je předchozí práce úměrná
výsledku, který je víc než perfektní.
Tyto perníčky jsoupo upečení
tvrdší, jsou určené opravdu jen k namazání marmeládou a namočení
v čokoládě. Jakmile tyto úkony provedete, za 12 hodin budou perníčky jako
peřinky a už je můžete konzumovat a rozdávat. Nejsou určené ke zdobení
bílkovou polevou.
Svátek nesvátek, jde se na to!
Ingredience na 60-70 slepovaných perníčků (tedy 120-140 kousků):
700 g hladké mouky (funguje to dobře i se špaldovou)
400 g mletého cukru
4 vejce
140 g medu
10 g jedlé sody (přesně, aby se neroztekly)
2 lžičky mleté skořice
1 vrchovatá lžíce perníkového koření
Na dokončení:
350 g marmelády (malinové, rybízové, jahodové..)
300 g hořké čokolády
Koření Síla květů
Postup:
V kastrůlku rozehřejte za občasného promíchání med, aby
byl tekutý. Zpravidla ho stačí jen trochu ohřát. Dejte z plotýnky stranou
a nechte vychladnout.
Do mísy odvažte cukr, koření,
skořici, sodu a vejce a třete 15 minut. Tady se jen trochu zastavím. Tento krok
prosím nevynechejte, protože ačkoliv se to může zdát jako hloupost, má to na
konečnou podobu perníků velký vliv. Když píšu třete, myslím tím opakovaný pohyb
vařečkou zdola nahoru, nikoliv šlehání metličkou či šlehacím mixérem.
Teoreticky se to dá obejít robotem s třecím nástavcem na nízké otáčky. Ale
s tím nemám zkušenost, poněvadž takového pomocníka nevlastním.
V každém případě tomu opravdu dejte 15 minut, protože struktura hmoty se
postupně mění a po 15 minutách má tu správnou konzistenci. Je to tajemství (teď
už teda ne, ale bylo) těchto perníčků.
Nyní přidejte prohřátý vychladlý
med a dobře těsto promíchejte. Tady už stačí jen dobře promíchat. Přidejte mouku
a těsto dobře propracujte, mělo by být pružné. Pokud chcete nebo nemáte čas,
můžete těsto zabalit do fólie, aby neoschlo a vložit do lednice, kde vydrží
klidně i týden (mám odzkoušeno z důvodu nedostatku času, perníčky jsem
upekla po týdnu a byly v pořádku).
Pokud chcete péct hned, těsto
rozválejte na pomoučeném vále (o síle asi 4-5 mm) a vykrajujte vámi zvolené
tvary. U nesymetrických tvarů je třeba si uvědomit, že je budete poté slepovat,
takže musíte péct tak, aby se daly perníčky plochou stranou k sobě slepit.
To platí pro všechny zajíčky, slepičky, kuřátka
a podobné zvířectvo, pokud
s tím ale nechcete ztrácet čas, tak
volte srdíčka, nebo kolečka, to je jistota J.
Dejte je na pečícím papírem
vymazaný plech a pečte v dobře vyhřáté troubě při 180 °C.
Nechte je vychladnout na mřížce a
namažte marmeládou a slepte.
Čokoládu roztopte ve vodní lázni
a perníčky z poloviny namáčejte. Není jich úplně málo, takže vám může
čokoláda během namáčením vlivem chládnutí houstnout, takže ji můžete znovu ve
vodní lázni přihřát. Pokud vám připadá 70 perníčků hodně, udělejte jen
poloviční dávku. Já je nosím na každou návštěvu, takže dělám ještě
dvojnásobnou, než je uvedeno v receptu. Zkuste a uvidíte J.
Lucka
Žádné komentáře:
Okomentovat