čtvrtek 9. května 2019

Ahoj jaro!


Ano vím, jaro už je dááávno v plném proudu a já zase přicházím s křížkem po funuse, ale po úspěšném vánočním článku přicházím s pár tipy na prožívání jarního období a pár recepty na jarní splín.
Myslím si, že je hloupost dávat si předsevzetí 1.1. Po bujaré noci, kterou většina z nás absolvuje, je opravdu málo otrlých jedinců s železnou vůlí, kteří svá předsevzetí začnou plnit, řekněme, v intervalu 1.-7.1. Během přetrvávajících krátkých dnů a dlouhých nocí má drtivá většina z nás energii maximálně na to, aby vstalo z gauče a podalo si hrnek s kakaem a skořicí. 



Na jaře nám jde příroda naproti. Sluníčko už svítí víc, vzduch začíná vonět tak, že bychom si nejradši úplně stejnou aviváž nalili do pračky a vypraly s ní všechny peřiny. Už nám trošku začínají vadit ta šedá okna připomínající starý hrad a toužíme si to všechno zelené a slunečné nastěhovat domů. Vyběhnout ven, nechat vyklíčit řeřichu, dát si svěží limonádu, už zase myslíme na esspresso s tonikem, obklopit se novýma kytkama, protože zelená jede, vymýšlet výlety, nakupovat na trzích, pít čerstvý čaj z kopřiv a jíst polévku z medvědího česneku, vytáhnout kolo, pořídit si(staro)novou sukni. To se ty předsevzetí plní daleko snáz! Běhat? Žádný problém? Jíst víc zeleniny? Opět žádný problém! Starého se vzdejme, všechno obnovujme, zpívá se v jedné velikonoční písni. To platí ale pro ty duchovní věci, ty hmotné, pokud je už z jakéhokoliv důvodu nechceme, bychom měli věnovat dál. Je to totiž daleko lepší, než stát fronty u kabinek v HMku!



Pár tipů pro veselejší jaro




Úklid. Ať už se to může zdát jakkoliv sebevražedné a  deprimující, v uklizeném bytě je nám líp. Spousta z nás má sedavá zaměstnání, protáhnout se u vysavače a mytí oken či vyklízení spížky není na škodu. Brněnskou značku Tierra Verde používám necelý rok a ještě jsem nevyzkoušela všechny výrobky, ale za to některé už mám po několikáté. Hlavními oblíbenci jsou Prací gel z mýdlových ořechů s vůní levandule a Universální čistič s pomerančovou silicí. U prvního zmíněného zapomeňte na všechny Ariely a Persily a spíš si představte tu jarní vůni ve vzduchu, o které byla řeč na začátku, protože v případě tohoto produktu to opravdu tak je. Příjemná vůně a velká prací síla. Univerzální čistič je báječný na sklo, lepší čistítko na skleněné povrchy jsem ještě neměla. A pozor, sklo potom vydrží dlouho čisté a čmouhy se mu nějakým zázrakem vyhýbají delší dobu, než je tomu u běžných sprejů. Tierra Verde se dá krom eshopů se zaměřením na zelenou domácnost pořídit také v dm drogerií, kde spouští také bezobalové „tankování“ vybraných produktů. Zatím je to pouze ve vybraných prodejnách, ale věřím, že bude líp J. Když kouknete k Margit Slimákové na Instagram, nabízí po celý květen 15 % slevu do eshopu Tierra Verde, tak stačí zadat uvedený kód.



 Jídlo ven. S přibývajícími stupni na teploměru máme potřebu trávit víc času venku a než jídlo s sebou motat do potravinářských fólií či umísťovat do igelitových sáčků, je lepší si jej zabalit do malé krabičky, nejlépe s těsnícím víčkem. Asi ani nespočítám, kolikrát se mi vylil dip či omáčka někam do tašky, kolikrát jsem se rozčilovala, že se mi krabička otevřela. Vyzkoušela jsem různé, skleněné, plechové, ty které slibovaly, že těsní (a netěsnily), ty které to pro jistotu ani neslibovaly (taky ani netěsnily), s dřevěným víčkem, těžké skleněné, do trouby a i do mikrovlnky, bez BPA a nevím jaké všechny ještě. Těm, které mi nevyhovovaly, jsem našla jiné využití, a zakotvila jsem u Tupperware. Nikdy jsem tuto značku nevyhledávala, protože mi přišla finančně nákladná. Pak jsem dostala dvě krabičky jako svatební dar a měla jsem možnost si to odzkoušet. A jelikož si nosím denně do práce oběd, příležitostí bylo dostatek. Opravdu se neotevřely, ani když byly vzhůru nohama a ještě na ně tlačilo spoustu věcí na dně tašky. Jsou lehké a na stěny krabiček se neváží žádné pachy. Každý měsíc vychází akční letáček Tupperware, který si vždycky prohlédnu a pokud uvážím, že by se mi nějaká krabička hodila, nebo jsou výhodné sady misek, kdy jedna vychází třeba do stokoruny, tak si ji koupím a nebo ji dám někomu jako dárek.

Chlorofyl. Klíčit řeřichu a sypat si ji na chleba s máslem, či přidávat klíčky navrch těstovin s lososem a smetanovou omáčkou, to je chvályhodná jarní aktivita. Zvládne ji opravdu každý, řeřicha je s trochou zalévání skoro bez práce a klíčky potřebují jen párkrát propláchnout, než dorostou do snáze konzumovatelné velikosti. Mám ráda mungo a klíčívý mix od Sonnentoru, u kterého je najdete v bio kvalitě. Ozvláštnit si jídlo takovou malou radostí k jaru rozhodně patří!

Nové pokojovky. Toto je povinnost pro mě nejmilejší. Nové rostlinky do bytu! Jsem velký fanoušek všeho zeleného a ačkoliv mám asi jedny z nejhorších podmínek (byt s nedostatkem slunečního záření s výhledem do stěny a oken dalšího domu s absencí balkonu, s celkovou výměrou 33 m2), i tak se ho snažím mít zelený, aby nám tam bylo alespoň trochu hezky. Jsem velmi vděčná perfektním pražským projektům jako jsou holky Pokojovky a Zahrada naniti. Od holek Pokojovek mám marantu a begónii a už čekám, až se naskladní další poklady. Nadšeně rozmnožuju šplhavnice, to abych měla co nabídnout na rostlinkových swapech, akcích, kde přinesete své rostlinky a můžete si na oplátku odnést takové, jaké ještě nemáte. Pokud se takovéto akce u vás nekonají, nesmutněte a vyměňte si řízky s kamarády, kolegy či spolužáky. Je to zábava, pěstování a pečování o rostliny je terapie (dneska je to vlastně skoro všechno kromě sezení v autě a koukání do obrazovky), což se vyplatí a návštěvy mají co obdivovat. I kdybyste byli úplný antitalent na pěstování zelených organismů, nemusíte se omezovat jen na kaktusy, ještě jsou tu řasokoule! Pokud neznáte tyto antistresového a fotogenické zelené chlupaté kuličky, klikněte sem J.

Vyrobte si! Zpracovávat ovoce, přimíchávat bylinky, dělat vlastní sirupy a marmelády. Nemusíte zpracovávat ovoce po kilech, ani nemusíte mít 10 druhů sirupů či marmelád. Vytyčte si dvě příchutě, které chcete letos zkusit, sežeňte hezké láhve či zavařovačky a až se kolem vás nachomýtne ovoce, či porostou nějaké byliny, budete vědět, co s nimi. Servírujte je svým příbuzným či návštěvám, zapomeňte na ochucené vody z PETek. Stejně to malinu s jahodou ani nevidělo, domácí limonády jsou mnohem víc. Na blogu najdete inspiraci v podobě několika sirupů v sekci Limonády a smoothie. Nově přibyl pampeliškový s verbenou a malinový s růžovými poupátky a granátovým jablkem J.

K dalším ze zelených jarních kroků může být kromě udržitelných čistících či pracích prostředků i šetrné odličování. Dobrá zpráva je, že eko tampóny můžete sehnat už i v dm, opět zatím stojí Tierra Verde tentokrát pod značkou Mama Natura. I když je počáteční investice vyšší, 160 Kč za 10 ks tampónů se bohatě vyplatí. Jsou velmi příjemné na kůži a jsou super dárkem všem kamarádkám, které chcete maličko ozelenit. Tak skočte do nejbližší dm a pokud budou vyprodané, nezapomeňte se po nich podívat příště. Já je mám už delší dobu a jsem moc spokojená.

Něco nového. Barevného, jarního, květinkového, ptáčkového, nebo prostě jen veselého. No jo, my holky a oblečení, to je samostatná kapitola. Ale ten, kdo se nespokojí s neustále se točícími kolekcemi oblečení alá vidím přes triko ruku, se k tomu může postavit jinak. Můžeme chodit hezky oblečení a nemusíme kupovat stále nové a nové věci. Jako u rostlinek, můžeme opět navštívit výměnný swap, odevzdat oblečení do prospěšných charitativních projektů, či vyměnit s kamarádkami, pokud se nám kousek už okoukal, nebo nám nesedí. Opět můžeme v duchu vědomí, že oblečení je na světě obrovité množství a zatěžuje planetu, stejně jako plastové odpady, poslat něco dál, udělat radost a tím i dobrý skutek. Já osobně mám stejně větší radost z takovýchto kousků než z těch, které jsou křivé a nekvalitní a vydrží maximálně dvě sezóny. Dejme přednost českým a slovenským značkám, pokud budeme mít na výběr, a podpořme lokální výrobky. Ta Čína to zvládne i tak. Opravovat, nevyhazovat, pečovat, neplýtvat. Pojďme dát těmto slovesům v tomto století opět rozměr, jaký si zaslouží.

 Změna. Olivový olej na čerstvý salát zkoušel už snad každý, ale co takhle sáhnout toto jaro po něčem netradičním? Pokud se v přípravě zálivek a dipů necítíte jistí, sáhněte po kvalitním oleji. Lněný, dýňový, konopný, sezamový, arašídový, makový. Je jich dost, které čekají na objevení ve studené kuchyni, o zdraví prospěšných látkách se snad nemusím ani zmiňovat J.



9.    Hlavu vzhůru. Sheldon Cooper z BBT také doporučoval všem sklíčeným osobám na jejich splín horký nápoj. I v tomto radostném rozkvetlém období můžeme sem tam svěsit hlavu, když se toho na nás valí moc, či břemeno každodenních starostí a komplikovanost mezilidských vztahů je nadmíru velká. Neupadejme do zoufalství a snažme se najít na situacích něco dobrého, uvědomujme si dar a kvalitu života, ve kterém žijeme. Zkusme být jednoduše vděční za maličké věci. Pokud ráno vstaneme z vyhřáté postele, můžeme napsat blízkému nebo nejbližšímu člověku, čekají nás v práci či ve škole, máme co jíst, komu se svěřit a s kým se zasmát, nic není tak těžké, jak se může zdát. Pokud tohle všechno máme, je na místě, abychom byli oporou pro ty, kteří takové štěstí nemají nebo mají, ale pro mlhu starostí na něj nevidí. Žijme pro druhé, zajímejme se, podporujme je, pomáhejme jim. Každý, i ten nejmenší skutek, se počítá. Víra, naděje, láska, ale nejdůležitější z těch tří, je láska. Dejme jí toto jaro prostor a já věřím, že to nebude zbytečné.

Krásné jaro, moji milí.

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat