Jedeme na sirupové vlně, mám ráda
ten pohled do spížky na srovnané láhve s různě barevným obsahem J.
Pro ty, kterým pampelišky ještě
neodkvetly všechny, a kteří mají už pampeliškový med hotový, nebo se jim do něj
nechce, je sirup jednodušší alternativa. Postup je skoro pořád stejný, jako u
všech předešlých sirupů. Tentokrát mě napadlo pampelišku ozvláštnit verbenou,
kterou mám moc ráda, v létě si ji dávám jako ledový čaj, v kombinaci
s maté to je nefalšované osvěžení. Abych lépe specifikovala množství mnou
použitých květů (recepty stylem 300 květů apod…kdo by to počítal, že), vzala
jsem si 2 litrovou krabičku, do které jsem květy nasbírala. Myslím, že jich
bylo akorát, ale klidně můžete dát víc.
Ingredience:
Dóza o objemu 2 l plná pampeliškových květů
2 litr vody
2 kg třtinového cukru
8 čajových sáčků verbeny
1 bio citrón
1 zarovnaná lžička kyseliny citrónové
Postup:
Pokud jste sbírali pampelišky na
čisté lokalitě (na jiné to nemá asi ani cenu), umývat je nemusíte, přišli byste
o pyl, který je nositelem chuti. Tak tedy pampelišky zalijte vodou, přidejte
sáčky s verbenou a přiveďte k varu, stačí 10 minut. Odstavte,
přidejte na plátky nakrájený citrón a nechte vychladnout. Poté dejte do
lednice, nechte macerovat asi 36 hodin.. Během louhování můžete občas
vytáhnout a promíchat.
Za den a půl vyjměte
z výluhu verbenu a obsah sceďte přes plátýnko či jemné síto. Dejte na
plotnu, přidejte cukr a kyselinu citronovou, zahřívejte a míchejte, dokud se
cukr nerozpustí. Horkým sirupem plňte horkou vodou vypláchnuté láhve. Pokud se
bojíte, že se sirup zkazí, můžete ještě láhve sterilizovat v 80°C lázni
15-20 min.
P.S. Pokud by vás s ním napadlo osladit si čaj, tak je to správně 😋.
Lucka
Lucka
Žádné komentáře:
Okomentovat