čtvrtek 9. května 2019

Bylinkový sirup



Jedeme na sirupové vlně, mám ráda ten pohled do spížky na srovnané láhve s různě barevným obsahem J.
Pro ty, kterým pampelišky ještě neodkvetly všechny, a kteří mají už pampeliškový med hotový, nebo se jim do něj nechce, je sirup jednodušší alternativa. Postup je skoro pořád stejný, jako u všech předešlých sirupů. Tentokrát mě napadlo pampelišku ozvláštnit verbenou, kterou mám moc ráda, v létě si ji dávám jako ledový čaj, v kombinaci s maté to je nefalšované osvěžení. Abych lépe specifikovala množství mnou použitých květů (recepty stylem 300 květů apod…kdo by to počítal, že), vzala jsem si 2 litrovou krabičku, do které jsem květy nasbírala. Myslím, že jich bylo akorát, ale klidně můžete dát víc.




Ingredience:

Dóza o objemu 2 l plná pampeliškových květů
2 litr vody
2 kg třtinového cukru
8 čajových sáčků verbeny
1 bio citrón
1 zarovnaná lžička kyseliny citrónové

Postup:

Pokud jste sbírali pampelišky na čisté lokalitě (na jiné to nemá asi ani cenu), umývat je nemusíte, přišli byste o pyl, který je nositelem chuti. Tak tedy pampelišky zalijte vodou, přidejte sáčky s verbenou a přiveďte k varu, stačí 10 minut. Odstavte, přidejte na plátky nakrájený citrón a nechte vychladnout. Poté dejte do lednice, nechte macerovat asi 36 hodin.. Během louhování můžete občas vytáhnout  a promíchat.
Za den a půl vyjměte z výluhu verbenu a obsah sceďte přes plátýnko či jemné síto. Dejte na plotnu, přidejte cukr a kyselinu citronovou, zahřívejte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Horkým sirupem plňte horkou vodou vypláchnuté láhve. Pokud se bojíte, že se sirup zkazí, můžete ještě láhve sterilizovat v 80°C lázni 15-20 min.
Při přípravě dolívejte jemně perlivou vodou a vaše jarně-letní domácí limonáda je hotová J.



P.S. Pokud by vás s ním napadlo osladit si čaj, tak je to správně 😋.

Lucka


Žádné komentáře:

Okomentovat