Můj květnový top recept, který mě
napadl někdy v březnu, kdy jsem měla poslední várku mražených malin
z léta, které byly tak krásné, že jsem je chtěla využít na něco
speciálního. Zrovna jsem pár dní před tím navštívila mou oblíbenou kavárnu na
Letné, Alchymista, kde pravidelně obměňují nápojovou nabídku a hned mě zaujal
Růženín, nápoj s poetickým názvem z malin, růžového sirupu a toniku.
To se ví, že za pár minutek jsem
ho měla před sebou a byl úžasný. Podobně jako střik s fialkovým sirupem
v Café Fara, která je zeměpisně trošku jinde, než Alchymista. Snad se na
mě nebudou Alchymisté zlobit, že jsem se pokusila o malou reprodukci drinku,
který mě uchvátil. Samozřejmě o nepřesnou reprodukci, ale na domácí podmínky
myslím skvělé. Už jsem ho dávala ochutnat kde komu a bouřlivá chuť malin
doprovázená zřetelným ale přitom jemných akcentem růžových poupátek a vzadu to
granátové jablko…k tomu prosím tonik a led a vypnout telefon, zavřít diář, a
sluneční paprsky do tváře a tzv. pseudodovolenka je tu!
Ingredience na 1,5 litru sirupu:
800 g malin
800 ml vody
800 g (třtinového či krystal)
cukru
1 granátové jablko
12 sušených růžových poupat
1 chemicky neošetřený citrón
1 zarovnaná lžička kyseliny
citronové
Postup:
Poměr malin, vody a cukru je
1:1:1. Pokud máte kilo malin, přizpůsobte množství vody a cukru.
Do hrnce dejte maliny. Granátové
jablko rozpulte a vyloupejte zrníčka a přidejte k malinám. Na Youtube je
spousta videí, jak na to, já to dělám ve vodě, to jde poměrně snadno. Přidejte
růžová poupátka. Zahřejte a 10 minut povařte, aby poupátka uvolnila vůni.
Nechte vychladnout a poté dejte macerovat na den a půl (36 hodin) do lednice.
Během louhování můžete občas vytáhnout a
promíchat.
Za 1,5 dne macerát přelijte přes
sítko či plátýnko. K voňavému obsahu přidejte šťávu z jednoho citrónu, 800
g cukru a 1 zarovnanou lžičku kyseliny citrónové. Obsah hrnce zahřejte, a
jakmile se cukr rozpustí, nalévejte do horkou vodou propláchnutých lahví. Mám
nejradši ty z Ikea, nejsou finančně náročné a vím, že mi v nich sirup
díky těsnému uzávěru dlouho vydrží. Pokud chcete, můžete do každé láhve hodit
ještě růžové poupátko, které je dobře vysušené, takže nedělá v láhvi
neplechu a postupně uvolňuje ještě svoji vůni. Pokud se bojíte, že se sirup
zkazí, můžete ještě láhve sterilizovat v 80°C vodní lázni 15-20 min.
Luxusní verze: Sirup podávejte ve
sklenicích na červené víno, s ledem či bez, dolijte tonikem a přidejte
čerstvé maliny.
Nealko verze: s jemně
perlivou.
Verze na každý den: Připravte do
džbánku, dolijte (filtrovanou) vodou a prohlašte to za domácí limonádu. A
návštěvám neúčtujte míň jak 110,- za džbánek! J
Máte rádi domácí limonády? Jaká je vaše top?
Lucka
Žádné komentáře:
Okomentovat