neděle 28. října 2018

Podzimní oběd


A je tu další podzimní recept, který je, přiznávám, pracnější než špagety s omáčkou z červené čočky a citronem. Jednou jsem toto jídlo měla také v podzimní čas v jedné restauraci, kde jsem byla s kamarádkou Maruškou. Moc nám oběma chutnalo a už jsem ho několikrát zkoušela dělat mimo sezonu s kupovanými žampiony a s krůtím masem, ale nejlepší varianta je opravdu s hříbky nasbíranými v lese a  čerstvým (ne mraženým) kuřecím masem. 

Recept na rizoto je z Jamieho italské kuchařky a ten zbytek už tak nějak všeobecně známý. Nejlepší na tomto receptu je, že se do něj dává víno. Bílé víno. A sice je v receptu napsáno, kolik ho tam jde, ale nikde se nepíše, co s tím zbytkem láhve, tak si můžete zpříjemnit vaření a taky samotný oběd 🍷.


Ingredience na oběd pro 3-4 (rizoto je dost syté):

Na rizoto:

500 - 750 ml vývaru (zeleninového, kuřecího)
1 lžíce olivového oleje a kousek másla
1 střední najemno nakrájená cibule
1 stroužek česneku
1/4 najemno nakrájeného celeru
250 g rýže (např. arborio)
1 sklenice bílého vína (suchého)
2 lžíce másla
30 g parmazánu
koření Spokojené bříško (kmín, libeček, petržel, pelyněk, saturejka..)
čerstvá petržel

Na omáčku:

400 g kuřecího masa (buď prsa, ale lepší se mi osvědčily stehenní řízky, omáčka je pak šťavnatá)
500 g hříbků (hřib smrkový, hřib dubový apod. prostě hřib pravý)
300 ml smetany ke šlehání
olej (řepkový, olivový)


Postup:

Nejprve si uvařte omáčku. Maso umyjte, lehce osušte a nakrájejte na kousky o velikosti sousta a osolte. Nakrájejte hříbky. Rozehřejte v pánvi (ke které máte pokličku) olej, a krátce osmažte kuřecí maso ze všech stran. Poté ho vyndejte a do pánve nasypte hříbky, které také osmažte. Pokud máte, okořeňte kořením. Jakmile budou osmažené, vraťte do pánve zpět maso a snižte plamen. Přilijte smetanu, zamíchejte, přikryjte pokličkou a na mírném plameni (smetana by neměla divoce vařit, jen lehce sem tam probublat), vařte 20 minut.

Rizoto: Zahřejte v rendlíku vývar, až dojde k varu, odstavte jej mimo plotýnku. V další pánvi zahřejte olivový olej spolu s máslem. Pozor, nezahřívejte moc, aby se vám cibule nespálila. Na něm osmažte cibuli, česnek a celer. Proces smažení by měl trvat 15 minut a měl by být mírný, bez viditelného zabarvení do oleje vložených surovin. Tomuto říkají Italové prosím pěkně soffrito. Až uplyne minut, přidejte k soffritu rýži a zvyšte plamen.

Minutu rýži míchejte. Přidejte sklenici vína a stále míchejte. Alkohol se odpaří a rýže tím chytne tu chuť, která všechny na krémovém rizotu, abych použila ten oblíbený výraz, baví.

Jakmile se víno odpaří, přidejte první část vývazu, asi 100-120 ml a pořádnou špetku soli. Teď je důležité nevařit rýži při moc vysoké teplotě, aby se vývar nevypařil moc rychle, aby měla rýže čas se v něm povařit. Míchejte. Až se odpaří první část vývaru, přidejte další a takto pokračujte dál. Vždycky nechte vývar absorbovat a odpařit, až poté přidávejte další část. Za 15 minut by mělo být rizoto za takovýchto kroků hotové. Ochutnejte rýži a pokud ještě není hotová, přidejte ještě vývar. Pokud nastane situace, že minete všechen svůj vývar a rýže ještě nebude soft, jak říká Jamie, tedy prostě měkká na zkus, přidejte vařící vodu.

Jakmile je rizoto hotové, sejměte hrnec z plotýnky a přidejte máslo a parmazán. Dobře promíchejte. Vraťte ještě na 2 minuty na plotýnku a pořádně míchejte, sýr i máslo se rozpustí a rizoto se stane krásně krémové. Jamie toto považuje za nejdůležitější část přípravy krémového rizota. Do rizota můžete přimíchat nasekanou petržel.

Kopečky rizota naservírujte na talíře (nejlépe to jde studenou vodu vypláchnutou hlubokou lžící) a přelijte omáčkou s hříbky a kuřecím masem. Ozdobte petrželí či bazalkou. A rychle snězte :-).


Dobrou chuť!

Lucka

Žádné komentáře:

Okomentovat